REAKCIJE

Saudijska Arabija uzvratila Americi na prijetnje sankcijama

Mjere zbog umiješanosti u ubistvo novinara Džamala Kašogija, koji je nestao u Istanbulu

Arhiv

Index.hr

14.10.2018

Saudijska Arabija zaprijetila je da će još jače uzvratiti ako joj se uvedu sankcije zbog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), koji je nestao u Istanbulu, prenijela je državna novinska agencija Saudijske Arabije.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio je "ozbiljnom kaznom" za Rijad ako se ispostavi da je Kašogi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti i državljanin SAD, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

- Kraljevina potvrđuje apsolutno odbacivanje bilo kakvih prijetnji ili pokušaja potkopavanja, bilo u vidu prijetnji ekonomskim sankcijama, političkih pritisaka ili ponavljanja lažnih optužbi - piše službena Saudijska novinska agencija, navodeći neimenovani izvor iz vlade.

- Kraljevina također potvrđuje da će uzvratiti jačim mjerama ako se protiv nje uvedu sankcije. Ekonomija Kraljevine ima utjecajnu i vitalnu ulogu u svjetskoj ekonomiji - dodao je izvor.

Prijetnje sankcijama uzrokovale su pad cijena dionica u iznosu od 33 milijarde dolara u nedjelju, što je prvi znak ekonomskih teškoća koje bi mogla pretrpjeti najveća svjetska izvoznica nafte zbog spomenute afere.

Saudijski indeks dionica je pao za sedam posto u najvećem padu vrijednosti od decembra 2014., kada su drastično pale cijene nafte. Indeks se kasnije oporavio te je sada slabiji za 5 posto.

Turska smatra da je Kašogi ubijen u konzulatu, a da je njegovo tijelo uklonjeno, što Rijad odbacuje.

Član saudijske kraljevske porodice i guverner Meke, princ Halid el-Fajsal (Khaled al-Faisal) sastao se s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) kako bi razgovarali o Kašogijevom nestanku, rekla su dva izvora za medije.

Izvor povezan s prinčevom porodicom je u petak rekao medijima da je princ Halid poslan u Tursku u svojstvu posebnog savjetnika kralja Salmana.

Saudijska Arabija planira diverzificirati ekonomiju, pri čemu je ključan strani kapital, ali zbog Kašogijevog nestanka medijske i neke tehnološke kompanije otkazale su svoje sudjelovanje na investitorskoj konferenciji u Rijadu, koja bi se trebala održati iduće sedmice.

Tramp nije objasnio o kakvoj je kazni riječ, ali ne dovodi u pitanje prodaju oružja Saudijcima.

Međutim, američki su senatori usvojili zakon "Magnitsky", prema kojemu predsjednik treba odrediti je li određena osoba odgovorna za teško kršenje ljudskih prava. Zakon je u prošlosti zabranjivao izdavanje vize ruskim dužnosnicima te im je bila blokirana imovina u SAD.

Također, protusaudijski sentiment u Kongresu mogao bi utjecati na donošenje zakona protiv monopola naftnih kartela koji je usmjeren protiv Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Prijašnji američki predsjednici su se tomu protivili, ali je Tramp često kritizirao OPEC te ih je optužio za dizanje cijena nafte.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.