ZVANIČNO

Lavrov: Sami ćemo napustiti Vijeće Evrope

Oni koji su ovaj prostor upravo ugrozili protuzakonitim postupcima i prekršili statut time što ruskoj delegaciji nisi omogućili da bude jednaka s ostalim delegacijama

Arhiv

Srna

16.10.2018

Rusija neće čekati da bude izbačena iz Vijeća Evrope, nego će tu organizaciju sama napustiti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov (Sergei). 

On je tokom intervjua za "Euronews" rekao da se Rusija Vijeću Evrope pridružila pod pretpostavkom da ta organizacija omogućuje panevropski, univerzalni i legalni humanitarni prostor.

- Oni koji su ovaj prostor upravo ugrozili protuzakonitim postupcima i prekršili statut time što ruskoj delegaciji nisi omogućili da bude jednaka s ostalim delegacijama, uvjeren sam da znaju šta rade - istakao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova napominje da Moskva neće priuštiti takvo zadovoljstvo Vijeću Evrope da Rusiju izbaci iz organizacije, već će je ruska strana sama napustiti, prenio je "Sputnjik".

Lavrov je naglasio da će Rusija platiti svoj dio budžeta organizaciji, čim ruskoj delegaciji budu vraćena ovlaštenja u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland (Thorbjørn Jagland) ranije je izjavio da će budžet za sljedeću godinu biti napravljen bez Rusije i da bi Moskva mogla biti izbačena iz Vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.