SVIJET

Turska policija identificirala pet osoba u vezi s ubistvom Kašogija

Utjecajni kolumnista ''Washington Posta'' nestao je 2. oktobra

AFP

Avaz.ba

18.10.2018

Turska policija identificirala je pet osumnjičenih za ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), a četiri osobe su navodno povezane s princem Muhamedom bin Salmanom, objavio je ''Daily Sabah'', pozivajući se na izvještaje američkih medija.

Jedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb, koji, kako navodi Sabah, ima bliske veze sa saudijskim princem. Mutreb je s princem fotografiran u Madridu i Parizu te tokom posjete SAD i Velikoj Britaniji.

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohammed el-Havsavi (Hawsawi), navodno član osiguranja princa. Tar Galeb el-Barbi (Thaar Ghaleb al-Barbi), visokopozicionirani kraljevski stražar koji je zbog svojih sposobnosti dobio promaknuće u kasarnu u Džidi, treći je osumnjičenik.

Četvrti osumnjičeni je Muhamed Sad Alzahrani, koji je putovao s pasošem na ime drugog člana osiguranja kraljevske porodice. Osim toga, na snimcima je Alzahrani prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime.

Posljednji u nizu osumnjičenih je doktor Salah el-Tubaidži (Al-Tubaigyi), šef za forenzičke dokaze na odjeću za opću sigurnost u Saudijskoj Arabiji. On je bio dio ekspedicije koja je putovala u Istanbul i navodno je isjekao Kašogijevo tijelo.

''New York Times'' je objavio da su turske vlasti identificirale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili sigurnosnim službama. U izvještaju se navodi da su osumnjičeni putovali avionom privatne aviokompanije koja je direktno povezana s princem i ministarstvom unutrašnjih poslova. 

Turski dužnosnik za ''New York Times'' je kazao da je Kašogi drogiran, ubijen i da je njegovo tijelo iskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Mediji su ranije objavili da postoje uznemirujući snimci ubistva kolumniste ''Washington Posta''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.