NAPREDAK Preko oglasa na Facebooku do posla iz snova

Nijemci časte ko im dovede radnika: Plata 2.500 eura plus stan

Tri godine Josip Horvat iz Ivanovca kod Čakovca u svojoj kompaniji pokušavao je da izbori platu sa koeficijentom koji mu je pripadao

B 92
18.10.2018 21:46

Foto: Arhiv

Tri godine Josip Horvat iz Ivanovca kod Čakovca u svojoj kompaniji pokušavao je da izbori platu sa koeficijentom koji mu je pripadao s obzirom na specifično radno mjesto kontrolora za ispitivanja metala ultrazvukom, magnetima i, dakako, vizualno.

Nijedan dio nije mogao iz proizvodnog pogona bez potpisa ovoga tehničara, ali pripadajućih 400 kuna (oko 50 eura) više na platu od 5.500 do 6.000 (740 - 800 eura) kuna jedini čovek u kompaniji s takvim ovlaštenjima nije dočekao.

Kako piše Večernji list, Nijemcima je, za razliku, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrijede Horvatovo iskustvo, znanje i godinama sticani certifikati.

- Prvi poziv uslijedio je pola sata nakon što su hrvatski predstavnici moj CV proslijedili njemačkoj agenciji. Javio sam se, inače, na oglas na Facebooku, za posao zavarivača. Nijemci su mi prvo ponudili 12 eura na sat. Kad su čuli da znam njemački, ponuda je odmah porasla na 18 eura, a do kraja razgovora, kad su čuli sve moje kvalifikacije i šta sam sve radio, završili smo na satnici od 20 eura. I to za početak, nakon tri mjeseca penje se na 24 eura, a na kraju su mi ponudili platu i 200 od 400 eura za stan, koji su mi oni takođe našli - kaže Josip kojem upravo treba da stigne prva plata od 2.500 eura.

- Nakon tri mjeseca preći će i na 3.000 eura. Nisam se ni sam tome nadao. Posao jest fizički težak, ali radi se normalnim tempom, bez pritiska, važno je samo da bude kvalitetno. Kompanija je ogromna, izvozi i u Ameriku, proizvodi velike pumpe za beton, naftu... ima 300 zaposlenih, a jako je puno poslova i robotizovano - zadovoljno govori Josip o novom radnom mestu u gradiću nedaleko od Frankfurta.

Pri tome je, kaže, izvjestan i napredak na poslu. U fabrici su mu dali do znanja da i njima trebaju kontrolori, kojima su plate neuporedivo veće nego zavarivačima, a Horvatovi godinama sticani certifikati svugdje vrijede.

- Ovdje smatraju da je šteta za kompaniju da ne iskoriste nečije vještine i znanja, a kod nas to nije bilo bitno čak ni u kompaniji koja je sama dosta uložila u moju edukaciju... - sa žaljenjem kaže on i otkriva da mu novi poslodavac nudi 200-300 eura stimulacije za svakog varioca, bravara i montera kojeg dovede iz Hrvatske.

NA VRH