SVIJET

Mladenov: Gaza je pred raspadom, to nije pretjerivanje, nego stvarnost

Svi ključni pokazatelji, humanitarni, ekonomski, sigurnosni i politički, i dalje se pogoršavaju, na rubu smo novog potencijalno razarajućeg sukoba

Arhiv

Index.hr

18.10.2018

Predstavnik UN-a  za Bliski istok Bugarin Nikolaj Mladenov upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti na opasnost novog razarajućeg sukoba u Gazi.

- Gaza je pred raspadom. To nije pretjerivanje, ni paničarenje. Stvarnost je - upozorio je videovezom Mladenov spomenuvši ekonomiju u "slobodnom padu".

- Svi ključni pokazatelji, humanitarni, ekonomski, sigurnosni i politički, i dalje se pogoršavaju, na rubu smo novog potencijalno razarajućeg sukoba za koji svi govore da ga ne žele, ali potrebno je puno više od riječi da bi ga se izbjeglo - upozorava Mladenov. 

Bolivija je dovela Hagai El-Ada, direktora B'Tselema, izraelske nevladine organizacije koja se protivi izraelskoj okupaciji na palestinskim teritorijima.

- Pojas Gaze, gdje živi 2 miliona ljudi, zatvor je na otvorenom - rekao je taj Izraelac koji je sjedio pokraj palestinskog ambasadora u UN-u Rijada Mansura (Riyada Mansoura). 

Izrael je oštro kritizirao njegovu prisutnost i govor. Vijeće je prisustvovalo "cirkusu", rekao je izraelski ambasador Deni Danon (Danny Danon) koji se na hebrejskom obratio Hagai El-Adu pa ga većina članova Vijeća sigurnosti i UN-ovih prevoditelja nije razumjela.

Diplomatski izvori navode da je Danon direktoru B'Tselema rekao da je "izraelski građanin u službi neprijatelja". "Srami se", dodao je, navodi taj izvor.

Danon je na engleskom žestoko predbacio Boliviji tu inicijativu. - Pronađite jednog Palestinca ili Bolivijca koji će Vijeću sigurnosti kritizirati svoje vlasti - rekao je i kritizirao "kulturu mržnje" Palestinaca i njihovog čelnika Mahmuda Abasa (Mahmouda Abbasa) prema Izraelu.

U vezi s Gazom smo "na rubu eskalacije", priznao je izraelski ambasadora i osudio nedavno raketiranje iz Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.