TRAKAVICE

NATO: Moskva je odgovorna za odluku Vašingtona

SAD će se povući iz Sporazuma o eliminaciji raketa

Arhiv

Srna

21.10.2018

 NATO smatra da je Rusija odgovorna za odluku Amerike da se povuče iz Sporazuma o eliminiranju raketa srednjeg i malog dometa, rekla je danas portparol Alijanse Oana Lungesku, navodeći da Moskva najvjerovatnije krši taj dogovor.  

- Saveznici iz NATO su u više navrata izrazili zabrinutost zbog ruskog nepoštovanja međunarodnih obaveza, ukljućujući Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa. Na samitu NATO u julu saveznici su istakli da SAD poštuju svoje obaveze prema tom sporazumu, a da je u proteklih nekoliko godina ponašanje Moskve izazvalo brojne sumnje - rekla je Lungesku.  

Ona je podsjetila na saopštenje nakon samita u Briselu kada je NATO izrazio zabrinutost zbog ruskog raketnog sistema "9M729".

 - Nakon višegodišnjeg negiranja, Rusija je nedavno priznala postojanje raketnog sistema, a da pri tom nije pružila neophodnu transparentnost i objašnjenje. U nedostatku pouzdanog odgovora Rusije, saveznici vjeruju da je jedina moguća procjena da Moskva krši Sporazum - dodala je ona. 

Američki predsjednik Donald Tramp ( Donald Trump) rekao je ranije da će SAD povući iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, jer ga Rusija nije poštovala.  

Sporazumom o kojem su pregovarali tadašnji američki predsjednik Ronald Regan (Ronald Reggan) i sovjetski lider Mihail Gorbačov (Mikhail Gorbačov), a ratificirao ga Senat 1988. godine, ukinuti su projektili kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnim i drugim bojevim glavama.  

Vašington smatra da Moskva radi na razvoju sistema za lansiranje raketa što nije u skladu sa Sporazumom. Novi sistem, kako tvrde, omogućio bi Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.