KREMLJ

Rusija će poduzeti dodatne sigurnosne mjere protiv "neprijateljske retorike" država NATO-a

Širenje NATO-a prema našim granicama, neprijateljska retorika država članica Sjevernoatlantske alijanse su razlog za duboku zabrinutost

Dmitrij Peskov. Fena

Anadolija

28.2.2024

Rusija će poduzeti dodatne sigurnosne mjere protiv "neprijateljske retorike" zemalja članica NATO-a prema Moskvi, saopćio je Kremlj u srijedu, prenosi Anadolija.

- Širenje NATO-a, unapređenje vojne infrastrukture NATO-a prema našim granicama, neprijateljska retorika država članica Sjevernoatlantske alijanse – sve je to, naravno, razlog za duboku zabrinutost i osnov za poduzimanje dodatnih mjera za uspostavu naše sigurnosti - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi.

Njegove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predložio slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu da podrže Ukrajince u odbrani svoje zemlje od Rusije.

Međutim, druge zemlje NATO-a, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Njemačku, odbile su Macronov prijedlog.

Peskov je rekao i da iz Kijeva prema Moskvi redovno stižu "razne optužbe i izjave", tvrdeći da procesi koji destabilizuju situaciju u Ukrajini "sazrevaju iznutra".

- Primjećujemo da sada u Ukrajini postoji mnogo gledišta kako o izborima tako i o daljem legitimitetu rukovodstva zemlje. Dakle, tu pomoć nije potrebna, sami procesi ljuljanja sazrevaju iznutra - rekao je Peskov.

U utorak je ukrajinska vojna obavještajna služba saopćila da Rusija planira provesti "informativne operacije" protiv Kijeva, kako bi "destabilizirala" zemlju ovog proljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.