JUNAK

Umro čovjek koji je spriječio Hitlera da dođe do atomske bombe

On je poslije rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata

Antenam.net

Antenam.net

22.10.2018

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svjetskom ratu Joakim Reneberg (Joachim Rønneberg) umro je u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora, koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila "tešku vodu" nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo njemački nuklearni program.

- Reneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora - izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za medije.

Postrojenje "Femork" kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vrijeme je jedino u svijetu proizvodilo "tešku vodu" u većim količinama.

U brzoj utrci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940.

Ovjekovječen u norveškom filmu iz 1947. godine "Kampen om tungtvannet" (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. "The Heroes of Telemark" (Heroji Telemarkja) s Kirkom Daglasom (Douglas), taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Joakim Reneberg dugo nije htio govoriti o svojim iskustvima iz rata te je tek sedamdesetih počeo pričati o svojim podvizima.

- Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo i da tek potom zauzimamo stav - rekao je on za NRK 2015.

- Oni koji danas odrastaju moraju shvatiti da uvijek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu - dodao je on.

Reneberg, koji je poslije rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.