ŠPANSKI PREMIJER

Sančez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Gazi i pomoći da se pokrene politički mirovni proces koji vodi ka realizaciji dvodržavnog rješenja

Španski premijer Pedro Sančez. Anadolija

FENA

9.4.2024

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) sastat će se s nekolicinom kolega iz Evropske unije tokom iduće sedmice kako bi pokušao da dobije podršku za priznanje palestinske države, saopćila je španska vlada u utorak.

Stav EU prema ratu Izraela i Hamasa

Sančezov dnevni red uključuje sastanke s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije, s fokusom na stav EU prema ratu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, kazala je novinarima glasnogovornica vlade Pilar Alegria.

- Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Gazi i pomoći da se pokrene politički mirovni proces koji vodi ka realizaciji dvodržavnog rješenja što je skorije moguće – izjavila je Alegria.

Sančez je ranije kazao kako očekuje da Madrid do jula odobri priznanje države Palestincima i kako vjeruje da će se uskoro stvoriti "kritična masa" unutar EU koja će podstaći nekoliko članica da zauzmu isti stav.

Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile su prošlog mjeseca da će zajednički raditi na priznanju palestinske države.

Izrael je saopćio da bi inicijativa četiri zemlje EU predstavljala "nagradu za terorizam" koja bi umanjila šanse za dogovoreno rješenje višedecenijskog sukoba.

Ofanziva u Gazi

Izraelske snage pokrenule su razornu zračnu i kopnenu ofanzivu u Gazi u oktobru nakon što su pripadnici vladajuće grupe Hamas u palestinskoj enklavi krenuli u ubijanje i otmicu unutar Izraela.

EU je imala mnogo manje utjecaja na sukob od Sjedinjenih Država, najbliže saveznice Izraela, koje tvrde da se mirovni sporazum i palestinska državnost na teritoriji koju je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine mogu postići samo direktnim pregovorima, koji su zaustavljeni višedecenijskim ukorijenjenim sporenjima.

Od 1988. godine, 139 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznale su palestinsku državnost.

Sančez bi svoju diplomatsku kampanju trebao započeti putovanjem u Oslo i Dublin 12. aprila, gdje će se sastati s norveškim kolegom Jonasom Garom Stoereom i novim premijerom Irske Simonom Harrisom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.