ODNOSI

Amerika Rusiji postavila pitanja o nuklearnom sporazumu, Moskva sprema odgovore

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih projektila dometa od 500 do 5000 km

Arhiv

Avaz.ba

28.10.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Sergei) rekao je da je Moskva počela pripremati odgovore na pitanja vezana za sporazum o kontroli naoružanja koja je postavio Vašington, javile su agencije.  

Prije sedam dana, nekoliko dana uoči objave SAD da namjeravaju izaći iz sporazuma o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF), Amerikanci su putem svoje ambasade u Moskvi ruskom ministarstvu vanjskih poslova uputili velik popis pitanja koja ih zabrinjavaju - kazao je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih projektila dometa od 500 do 5.000 km, koji su 1987. potpisali posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov (Mikhail Gorbachev) i tadašnji američki predsjednik Ronald Regan (Reagan).

Početkom sedmice portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry Peskov) je rekao kako su Trampovi planovi da razvije nove balističke projektile nakon što SAD izađu iz ugovora o kontroli naoružanja "krajnje opasni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.