SVIJET

Erdoan: Spremni smo napasti kurdsku miliciju koju podupire Amerika

Izvedene dvije operacije zapadno od Eufrata kako bi potisnuo IS i YPG

Arhiv

Index.hr

30.10.2018

Turska je završila pripreme za novu ofanzivu na sjeveru Sirije kako bi likvidirala kurdsku policiju koju Vašington podupire, a Ankara je smatra terorističkom, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Uništit ćemo terorističku mrežu istočno od Eufrata. Završili smo pripreme, planove i programe u vezi s tim - rekao je Erdoan u govoru pred zastupnicima svoje stranke u parlamentu. 

- Prije nekoliko dana počeli smo intervenirati protiv te terorističke organizacije. Uskoro dolaze djelotvornije i šire operacije - dodao je on.

Turska vojska je u nedjelju bombardirala položaje Jedinica narodne zaštite (YPG) na istočnoj obali Eufrata, na sjeveru Sirije, zapadno od Kobanea (Ain el-Arab, na arapskom), javlja turska državna novinska agencija.

YPG je okosnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdske koalicije kojoj SAD pomažu u borbi s grupom Islamskom državom (IS).

Ipak, Ankara ga smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), grupe koja od 1984. vodi krvav gerilski rat na turskom teritoriju. Zapadni saveznici Turske smatraju PKK terorističkom organizacijom za razliku od YPG-a.

Erdoan je posljednjih dana više puta zaprijetio ofanzivom istočno od Eufrata, pošto je nakon 2016. izveo dvije operacije zapadno od te rijeke kako bi potisnuo IS i YPG.















































































































 tlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.