FOKUS NA GAZI

Erdoan se sastao s vođom Hamasa, pozvao je na jedinstvo protiv Izraela

Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno

Hani s Erdoanom. Predsjedništvo Turske

N. Aj.

20.4.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je, na kraju sastanka s vođom Hamasa Ismailom Hanijem (Haniyeh)u Istanbulu, pozvao Palestince "na jedinstvo" protiv Izraela.

- Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno. Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobjede vode kroz jedinstvo i integritet - rekao je Erdoan.

Nakon napetosti između dvije zemlje, Izraela i Irana, Erdoan je istaknuo da "ono što se nedavno dogodilo ne bi trebalo rezultirati jačanjem Izraela". Kazao je i kako je "važno djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi", navodi se u objavi turskog predsjedništva.

Na kraju je turski predsjednik rekao da će Turska "nastaviti s humanitarnom pomoći Palestini kako bi što više ublažila patnje" stanovništva Gaze, stoji u saopćenju.

Turska je jedna od zemalja koje od početka sukoba šalju pomoć stanovništvu palestinskog teritorija. Dosad je u regiju već poslala 45.000 tona hrane i lijekova.

Erdoan je podsjetio i da je njegova zemlja uvela "niz sankcija protiv Izraela, među kojima su i trgovinska ograničenja". Trgovinska ograničenja na snazi su od 9. aprila.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.