HUMANOST

Dvije muslimanske organizacije prikupile pomoć za Jevrejsku zajednicu u Pitsburgu

Prošle godine prikupili su 119 hiljada eura za popravku spomenika koje su vandali uništili u Sent Luisu i Filadelfiji

AFP

Avaz.ba

1.11.2018

Dvije muslimanske organizacije prikupile su blizu 175 hiljada eura da bi pomogle žrtvama masovnog masakra koji se u subotu dogodio u sinagogi "Drvo života" u Pitsburgu.

Aktivista iz Čikaga Tarik el-Mesidi (Tarek Al-Messidi) kazao je kako je za pucnjavu saznao od prijatelja koji vodi stranicu LaunchGood za prikupljanje sredstava za muslimane. Prijatelj ga je pitao može li učiniti nešto da pomogne žrtvama i on je pristao.

Za dva sata kreirana je online kampanja koju su podržale muslimanske grupe ''CelebrateMercy'' i ''MPower Change''. Inicijalni cilj bio je prikupiti 21 hiljadu eura, ali on je premašen u roku od samo nekoliko sati.

Ovo nije prvi put da ove organizacije pomažu Jevrejima. Prošle godine prikupili su 119 hiljada eura za popravku jevrejskih spomenika koje su vandali uništili u Sent Luisu i Filadelfiji.

- Ostavljajući sa strane religijske ili političke razlike, vraćamo se našem zajedničkom jezgru, a to je ljudskost. Željeli smo pomoći kao ljudi - rekao je El-Mesedi.

Ubistvo 11 vjernika u sinagogi u Pitsburgu u subotu izvršio je Robert Bouers (Bowers), koji je policiji kazao da želi da su svi Jevreji mrtvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.