VAŠINGTON

Pompeo: Kina nam je ukrala intelektualnu svojinu od nekoliko stotina milijardi eura

Ranije je državni sekretar optužio Kinu kao najveću sigurnosnu prijetnju Americi

Arhiv

SRNA

1.11.2018

SAD ulažu višestruke napore da uvjere Kinu da se na polju privrede ponaša kao normalna država i da natjeraju Peking da poštuje međunarodne zakone, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

On je tokom radijskog intervjua za "Bryan Claymid show" rekao da je krađa tajni avijacije, koju je navodno počinilo desetero kineskih državljana, "neprihvatljiva" i da "nije dostojna ponašanja jedne velike sile ili lidera u svijetu".

- Krađa intelektualne svojine druge države, u koju je Kina uključena do razmjera od nekoliko stotina milijardi eura, nešto je za šta Peking mora da nađe način da to prekine - istakao je Pompeo.

Pompeo je ranije opisao Kinu kao do sada najveći izazov za državnu sigurnost SAD i naglasio da američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pokušava da uzvrati na svim mogućim frontovima, prenijele su agencije.

Ministarstvo pravde SAD je u utorak, 30. oktobra, saopćilo je da su kineski obavještajni službenici skovali zavjeru s hakerima i insajderima da upadnu u računarske sisteme privatnih kompanija i ukradu informacije o proizvodnji ventilatora na turbinama motora putničkih aviona.

Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) optužio je Kinu u oktobru za "zloćudne" napore podrivanja Trampa pred kongresne izbore, koji se u Americi održavaju u utorak, 6. novembra.

Tramp je Kinu optužio za krađu intelektualne svojine.

Dvije zemlje uvele su jedna drugoj carine na uvoz robe u vrijednosti od nekoliko milijardi eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.