AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo: Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima

Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve zatvorene osobe, naveo je Pompeo

Majk Pompeo. Agencije

A. M.

19.1.2021

Sjedinjene Države smatraju da Kina "provodi genocid" nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku Majk Pompeo (Mike) uoči ulaska Džoa Bajdena (Joe Biden) u Bijelu kuću.

- Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sistemskom pokušaju Kine da uništi Ujgure - naglasio je u saopštenju Pompeo.

On je spomenuo "zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od marta 2017. godine".

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden je prije izbora u novembru, prema saopštenju koje je njegov tim za kampanju objavio u avgustu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja "genocid autoritarne vlade Kine".

- Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve zatvorene osobe i okonča svoj sistem zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada - nabrojao je Pompeo.


Prema stranim stručnjacima, više od milion Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za "politički preodgoj".

Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Kina Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.