JUŽNA DAKOTA

Zbog brutalnog ubistva osuđen na smrt, a njegove posljednje riječi zgrozile su i one s najtvrđim srcem

Porodici žrtve nije se izvinio

Ubio policajca

Telegraf.rs

2.11.2018

Rodni Berget (Rodney, 56) osuđen je na smrt zbog ubistva policajca, a njegova je egzekucija odložena na šest sati, dok je američki vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu. Ali, kad je žalba odbačena, Berget je doveden u sobu gdje je trebalo da ga ubiju smrtonosnom injekcijom.

Tada su ga pitali ima li nešto da kaže za kraj, a Berget je rekao:

- Oprostite zbog odlaganja, zadržao sam se u saobraćaju.

Berget je osuđen zbog ubistva zatvorskog čuvara Ronalda Džonsona (Johnson) prilikom pokušaja bijega. To se desilo 2011. godine u zatvoru u Južnoj Dakoti.

Za vrijeme ubistva Rodni je već služio doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i otmice.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se "vide na drugoj strani".

Porodici žrtve nije se izvinio.

Tokom pogubljenja Berget je nekoliko puta duboko udahnuo, a onda se onesvijestio. Trenutak prije nego što je klonuo, prstima je napravio znak mira.

Novinar Don Jorgensen, koji je bio prisutan tokom pogubljenja, ispričao je kako ga je iznenadilo što Berget svoje posljednje riječi nije iskoristio da se izvini porodici ubijenog.

- Imao je izbor, ali on je izabrao da bude zao - objasnio je Jorgensen.

Ubijeni policajac Džohnson bio je pred penzijom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu obmotao plastičnom kesom i pretukao ga metalnom šipkom.

Berget i njegov saučesnik u pokušaju bijega Erik Robert (Eric), koji je pogubljen 2012., mjesecima su planirali bijeg. Robert je namjeravao da se maskira u čuvara, a Berget da se sakrije u kutiji koju bi onda Robert izgurao iz zatvora.

Plan im je skoro uspio, ali su na izlazu ipak zaustavljeni i tako je otkriven njihov plan.

Tokom pogubljenja pred zatvorom su se okupili protivnici smrtne kazne koji su tvrdili da je pogubljenje protuustavno, jer je Berget bio osoba s mentalnim poteškoćama.

Naime, sedamdesetih godinama je kao dječak nastupio na Specijalnim olimpijskim igrama.

Sem Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt, jer je znao šta radi i svejedno jednoj porodici oduzeo oca, muža i djeda.

Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti nakon oktobra 2012., kada je pogubljen Bergetov saučesnik u bijegu Robert. Treći saučesnik Majkl Nordman (Michael) osuđen je na doživotni zatvor jer je ubicu snabdio plastičnom vrećicom i metalnim cijevi.

Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon što je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.