SVIJET

Ko su dobitnici, a ko gubitnici izbora u Americi

Nensi Pelosi mogla bi postati najmoćnija američka političarka nakon rezultata

AFP

Index.hr

7.11.2018

Izbori za Kongres u SAD su završeni, zastupnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će republikanci predsjednika Donalda Trampa (Trump) zadržati kontrolu nad Senatom.

Kongres su do sada kontrolirali republikanci. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta).

Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u zastupničkom domu. Pobjeda demokrata najveća je od 2010., kada su republikanci u mandatu predsjednika Baraka Obame (Barack) ugrabili 64 zastupnička mjesta.

Ko su dobitnici, a ko gubitnici ovih izbora?

Dobitnici:

Demokrati su nadjačali republikance, piše "Washington Post". Republikanci će rezultate izbora protumačiti kao izjednačen omjer snaga, no zastupnički dom odlazi u ruke demokrata. 

Nensi Pelosi 

Nensi Pelosi (Nancy) mogla bi postati najmoćnija američka političarka nakon pobjede demokrata. Šef većine u  zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina Pelosi ima iskustvo na toj dužnosti koju je obavljala od 2007. do 2010., otežavajući završetak mandata Džordža Buša (Georgea W. Busha).

Postane li čelnica zastupničkog doma, Pelosi je obećala pakao Trampu, koji ju je nazvao sinoć još prije nego što su prebrojani svi glasovi. Budući da  zastupnički dom glasa za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi će moći na čelu svoje većine blokirati republikanske prijedloge zakona poput nove reforme poreza ili izgradnje protuimigrantskog zida na meksičkoj granici.

Uprkos uspjehu Demokratske stranke, njen povratak za kormilo nije osiguran jer je više desetina demokratskih kandidata reklo prije izbora da će se usprotiviti njenoj kandidaturi.

Mič Mekonel (Mitch McConnell)

Najdugovječniji američki senator je na čelu Kentakija već 33 godine. I dalje će ostati vođa republikanaca u Senatu, a dodatni bonus mu je to što je njegova demokratska protukandidatkinja izgubila u šestom okrugu u Kentakiju. 

Džon Džejms (John James)

Republikanski kandidat za senatora Mičigena tijesno je izgubio od Debi Stabenov (Debbie Stabenow), ali uspio je smanjiti zaostatak sa 20 na samo sedam bodova. Ovaj afroamerički ratni veteran i biznismen trebao bi se kandidirati i na idućim izborima.

Manjine među demokratima

Demokrati Rašida Tlaib (Rashida) i Ilhan Omar postale su prve muslimanke u američkom Kongresu. Deb Haland (Haaland) i Šarise Dejvids (Sharice Davids), također demokrati, prve su Amerikanke indijanskog porijekla izabrane u Kongres. Koloradov Džered Polis (Jared) postao je prvi guverner homoseksualac. On i njegov partner imaju dvoje djece, tako da je Polis i prvi homoseksualni roditelj u Kongresu.


Kriminalci na Floridi

Na Floridi je usvojen četvrti amandman, koji vraća pravo glasa osuđenim kriminalcima. Oko 9 posto glasača u Floridi su kriminalci, a većina njih je rasne manjine. Ova odluka mogla bi promijeniti izbore u korist demokrata u godinama koje dolaze.

Gubitnici:

Beto O'Rurk 

O'Rurk (O'Rourke) je bio demokratski kandidat za senat iz Teksasa. Tokom kampanje prometnuo se u nacionalnu zvijezdu progresivne ljevice, ali izgubio je od republikanca Teda Kruza (Cruz). Na O'Rurkovu kampanju potrošeno je rekordnih 70 miliona dolara. Ipak, on je prikupio rekordnih 70 miliona dolara, a uprkos porazu, izbori su bili vrlo tijesni - sa 94 posto prebrojanih glasova, imao je samo 3 posto glasova manje od Kruza.

"It's the economy, stupid"

- To je ekonomija, budalo - predizborna je krilatica Bila Klintona (Bill Clinton) iz devedesetih koja je otad ušla u američki politički leksikon kao argument da je ekonomija primarna tema koja brine glasače i koja će odlučiti o izbornim pobjednicima. Međutim, ovi izbori za Kongres dokazali su da nije tako. Iako je stopa nezaposlenosti na samo 3,7 posto, a 8 od 10 Amerikanaca smatra da je ekonomija u dobrom stanju, vladajuća stranka izgubila je donji dom parlamenta.

Trampova migrantska strategija

"Washington Post" piše kako se može reći da je Trampova strategija protiv migrantskih karavana bila "ružna, ali vjerovatno učinkovita". No, nije se činilo kao da previše želi spasiti zastupnički dom. Izlazne ankete pokazale su kako oko polovina birača smatra Trampovu retoriku "previše teškom".

Glasanje protiv Kavanoa 

Trampov čovjek Bret Kavano (Brett Kavanaugh) je prije mjesec izabran za sudiju vrhovnog suda, uprkos optužbama za seksualno zlostavljanje iz 1982. za koje ga je optužila univerzitetska profesorica Kristine Blasi Ford (Christine Blasey).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.