SINGAPUR

Pens: U jugoistočnoj Aziji nema mjesta za carstva i agresiju

SAD žele utjecati na Sjevernu Koreju da ostane predana održavanju slobode prolaska na moru i nebu

Pens: I malim zemljama trebalo dopustiti da napreduju. AFP

Index.hr

15.11.2018

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) rekao je danas čelnicima zemalja jugoistočne Azije kako u indopacifičkoj regiji nema mjesta za carstva i agresiju, aludirajući na sve veći rast Kine. 

Iako nije spomenuo Kinu u svom govoru na otvaranju samita zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, Pens je rekao kako bi i malim zemljama u toj regiji trebalo dopustiti da napreduju. 

- Vašington poduzima niz akcija u promoviranju te vizije, uključujući korake koji potiču privatna ulaganja u infrastrukturu i trgovinu koja će biti "slobodna, poštena i recipročna'' - kazao je on.

Pens je rekao i kako SAD žele utjecati na Sjevernu Koreju da ostane predana održavanju slobode prolaska na moru i nebu da bi zemlje jugoistočne Azije bile sigurne u svojim suverenim granicama, na kopnu i moru te u digitalnom svijetu. 

Pensove riječi uslijedile su nakon njegova govora u oktobru kada je najavio strožiji pristup Vašingtona prema Pekingu. Optužio je tada Kinu da potkopava nastojanja predsjednika Donalda Trampa (Trump) te je prozvao zbog vojnih akcija na jugu Kine.

Sjedinjene Američke Države provele su u južnokineskom moru nekoliko vježbi demonstrirajući slobodnu plovidbu, što je izazvalo bijes Pekinga, koji je ustvrdio da su time ugrozili suverenitet Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.