EKONOMIJA

Junkerov plan doprinio oporavku ulaganja u Evropu

Promijenio negativan trend smanjenja nivoa ulaganja i potaknuo ekonomski oporavak

Junker: BDP Evropske unije se povećao za 0,6 posto. Arhiv

Fena

22.11.2018

Pomoću plana ulaganja za Evropu, Junkerovog (Jean-Claude Juncker) plana, četiri godine nakon njegovog donošenja ponovo je postignut održiv nivo ulaganja u Evropi, objavila je danas u svom saopćenju Evropska komisija. 

Junkerov plan donesen je u novembru 2014. godine da bi se promijenio negativan trend smanjenja nivoa ulaganja i potaknuo ekonomski oporavak u Evropi. Zahvaljujući Junkerovom planu, BDP Evropske unije se povećao za 0,6 posto, a do 2020. godine taj bi broj trebao dosegnuti 1,3 posto.

Plan ulaganja premašio je svoj početni cilj i očekivanja te su do sada njime mobilizirana ulaganja u vrijednosti od 360 milijardi eura, od čega dvije trećine potječu iz privatnih sredstava.

Evropski fond za strateška ulaganja (EFSU) je mjera Junkerovog plana koju su zajednički pokrenuli Evropska investicijska banaka (EIB), Evropski investicijski fond (EIF) i Evropska komisija radi potpore premošćivanju investicijskog jaza u EU mobiliziranjem privatnih sredstava za strateška ulaganja, i on je danas postao referentno mjerilo za ulaganja koja EU podupire unutar i izvan Unije.

Fokus EFSU-a je na projektima koji imaju veću rizičnost od projekata koji su prihvatljivi za kreditiranja u uobičajenom poslovanju.

Procjenjuje se da je Evropski fond za strateška ulaganja već pridonio otvaranju više od 750.000 radnih mjesta, a do 2020. godine taj će broj narasti na 1,4 miliona, što će imati pozitivan učinak na milione evropskih domaćinstava.

Zahvaljujući inovativnom pristupu ulaganjima i korištenju ograničenih količina javnih sredstava u kombinaciji s budžetskim garancijama EU za grupu Evropske investicijske banke, znatna privatna i javna sredstva mobilizirana su i nastavljaju se mobilizirati za ulaganja u strateške sektore ekonomije EU, kao što su infrastruktura i stanovanje, istraživanje i razvoj, nove tehnologije i metode proizvodnje, obrazovanje i vještine te prelazak na niskougljičnu ekonomiju, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.