SVIJET

Turska policija suzavcima napala sudionike marša protiv nasilja nad ženama

Protesnice nosile natpise koji su uključivali sliku Ozgedžan Aslan, studentice koja je ubijena dok se 2015. opirala silovanju

Istanbul: Policija suzavcima napala sudionike marša protiv nasilja nad ženama. AFP

Index.hr

25.11.2018

Turska policija je rastjerala poteste protiv nasilja nad ženama, koristeći pritom i suzavac, prenose sudionici, svjedoci i turski mediji.

Policija je prvo tražila od žena da prekinu marš koji se održao na glavnoj istanbulskoj ulici Istiklal povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenose izvještaji. Suzavac je potom korišten u izoliranim slučajevima.

Videosnimci prikazuju protesnice kako uzvikuju: "Nećemo biti tiho, ne bojimo se, nećemo se pokoriti." Nosile su i natpise koji su uključivali sliku Ozgedžan Aslan (Özgecan), turske studentice koja je ubijena dok se 2015. opirala silovanju. 

Nasilje nad ženama raširen je problem u turskom društvu. Ranije ovog mjeseca poznata turska pjevačica Sila Genčoglu (Gencoglu) potresla je javnost kad je otkrila da ju je pretukao njezin bivši partner. Pjevačica je time ohrabrila i druge žene da progovore o nasilju.

Prema podacima turske platforme za prava žena "Zaustavit ćemo femicid", samo ove godine u toj je državi ubijeno više od 300 žena.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.