Mogerini i Lavrov razgovarali o Balkanu, konfrontaciji u Azovskom moru i Siriji

SVIJET Na marginama 25. ministarskog vijeća OSCE-a

Mogerini i Lavrov razgovarali o Balkanu, konfrontaciji u Azovskom moru i Siriji Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i ruski ministar vanskih poslova u Milanu

Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) sastala se danas s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom (Sergey Lavrov) na marginama 25. ministarskog vijeća OSCE-a u Milanu. 

Vezano za nedavne konfrontacije u Azovskom moru, Mogerini je iznijela zabrinutost tokom razgovora s Lavrovom, a u skladu s deklaracijom EU vezanu za eskalaciju napetosti. 

Mogerini i Lavrov su, također, razmijenili mišljenja o važnosti da Rusija bude u Vijeću Evrope. Oni su diskutirali i o sporazumu o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa. Mogerini je naglasila da je ovaj sporazum od ključne važnosti za evropsku i svjetsku sigurnost te da je u interesu cijelog svijeta da taj sporazum bude implementiran. 

Dvoje zvaničnika je također razgovaralo o Siriji, a jedna od tema koje su se dotakli je i situacija na zapadnom Balkanu. 

Mogerini i Lavrov su se dogovorili da će u narednim sedmicama ostati u kontaktu da bi nastavili razgovor o spomenutim temama. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH