SVIJET

Mogerini i Lavrov razgovarali o Balkanu, konfrontaciji u Azovskom moru i Siriji

Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i ruski ministar vanskih poslova u Milanu

Mogerini i Lavrov: Razgovarali o situaciji na zapadnom Balkanu. Arhiv

Avaz.ba

6.12.2018

Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) sastala se danas s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom (Sergey Lavrov) na marginama 25. ministarskog vijeća OSCE-a u Milanu. 

Vezano za nedavne konfrontacije u Azovskom moru, Mogerini je iznijela zabrinutost tokom razgovora s Lavrovom, a u skladu s deklaracijom EU vezanu za eskalaciju napetosti. 

Mogerini i Lavrov su, također, razmijenili mišljenja o važnosti da Rusija bude u Vijeću Evrope. Oni su diskutirali i o sporazumu o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa. Mogerini je naglasila da je ovaj sporazum od ključne važnosti za evropsku i svjetsku sigurnost te da je u interesu cijelog svijeta da taj sporazum bude implementiran. 

Dvoje zvaničnika je također razgovaralo o Siriji, a jedna od tema koje su se dotakli je i situacija na zapadnom Balkanu. 

Mogerini i Lavrov su se dogovorili da će u narednim sedmicama ostati u kontaktu da bi nastavili razgovor o spomenutim temama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.