LONDON

Sporazum Tereze Mej o Brexitu najbolja opcija

Članovi parlamenta spremaju se za glasanje

Tereza Mej

Fena

8.12.2018

Britanska ministrica za rad i penzije Amber Rud (Amber Rudd) izjavila je da je sporazum premijerke Tereze Mej (Therese May) o Brexitu najbolja opcija i jedini mogući plan za napuštanje Evropske unije, iako je priznala da bi "plan B" mogao biti potreban.

Članovi parlamenta spremaju se da glasaju o sporazumu premijerke Mej u utorak, u potezu koji riskira stvaranje još veće neizvjesnosti u petoj ekonomiji svijeta i ostavlja otvorenim brojne moguće opcije, među kojima je i britansko napuštanje bloka bez ikakvog sporazuma s EU.

- Najbolji sporazum koji nam je na raspolaganju je onaj koji je iznijela premijerka. Postoji samo jedan plan - izjavila je Rud za BBC radio u subotu.

Mej tvrdi da poslanici moraju podržati njen plan o odlasku ili će se suočiti s bolnim "Brexitom bez sporazuma" o napuštanju EU ili čak i s opcijom da Brexita uopće ne bude, ali je Rud izjavila da bi "plan B" mogao biti neophodan.

- Ako plan premijerke Mej ne bude usvojen, svašta bi se moglo desiti: narodno glasanje, "Norveška plus", svaka od tih opcija mogla bi postati reanost - istakla je.

Norveška nije članica EU, ali je u jedinstvenom tržištu bloka, što joj dopušta nesmetano kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. "Norveška plus" također podrazumijeva britanski ostanak u carinskoj uniji s EU, u kojoj nije Norveška.

Neki proevropski poslanici, među kojima su i oni iz vladajuće Konzervativne stranke premijerke Mej, također su podržali drugi referendum o članstvu u EU ili "narodnom glasanju".

Rud je izjavila da bi, čak i u slučaju da izgubi na glasanju u utorak, Mej trebala ostati na premijerskom položaju.

- Njena ostavka ne dolazi u obzir - naglasila je Rud, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.