SVIJET

Netanjahu izvijestio Putina o izraelskoj akciji protiv Hezbolahovih tunela

Odnosi dvaju zemalja zategnuti od septembra

Putin i Netanjahu: Telefonski razgovor. Arhiv

Fena

8.12.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina o izraelskoj akciji duž granice s Libanom protiv tunela za koje jevrejska država tvrdi da ih je prokopao Hezbolah, saopćio je Kremlj u subotu. 

Netanjahu je izjavio u ovoj sedmici da tuneli imaju za cilj da ih koriste borci Hezbolaha da bi ušli u Izrael iz Libana i izvodili napade. Izraelska vojska poslala je bagere, vojnike i opremu za blokiranje tunela na granicu s Libanom da bi ih zatvorila. 

Tokom telefonskog razgovora, koji je inicirao Netanjahu, "predsjednik Rusije naglasio je značaj održavanja stabilnosti u regiji", navodi Kremlj u saopćenju.

Portparol Netanjahua nije imao komentara. Uzmajući u obzir utjecajnu poziciju Rusije kod saveznika Hezbolaha u susjednoj Siriji, moguće je da je Izrael zatražio rusko razumijevanje za posljednje poteze protiv šiitske grupe.

Rusija pruža ključnu podršku sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu (Bashar al Assad) u sirijskom građanskom ratu. Libanski Hezbolah također podržava Asada, kao i njegov mentor - Iran.

Izrael se uglavnom drži podalje od sirijskog sukoba, ali je pokretao desetke zračnih udara protiv, kako ih naziva, isporuka naprednog naoružanja Hezbolahu, protiv koga je vodio rat u 2006.

Izrael je zabrinut da Iran, njegov ljuti suparnik u regiji koristi sirijski sukob da bi utvrdio svoje snage u Siriji i najavio je da će sprijčiti Teheran da to učini.

Odnosi između Rusije i Izraela zategnuti su od septembra, kada je Rusija optužila Izrael da je indirektno doveo do obaranja ruskog borbenog aviona od sirijske protuzračne odbrane nakon izraelskog zračnog napada u blizini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.