KINA

Džeđang - ekonomsko čudo

Za 40 godina BDP enormno skočio

Privatne firme u 2017. činile gotovo dvije trećine ekonomije Džeđanga. ZJU

Srna

11.12.2018

Džeđang, jedna od kineskih pokrajina s najbržim ekonomskim rastom, uložit će 17 milijardi dolara u unapređenje tehnološke industrije tokom narednih pet godina. 

Pokrajinske i gradske vlasti Džeđanga, sjedišta internet diva "Alibabe", uložit će 15,207 milijardi eura (120 milijardi juana) za poticanje internet-kompanija koje se bave visokom tehnologijom, kao i firmi za medicinska istraživanja i razvoj. 

Taj plan objavljen je u vrijeme dok centralne i lokalne vlasti širom Kine poduzimaju sve da bi potakle privatni sektor i povećale konkurentnost domaćih tehnoloških kompanija.

Pokrajina Džeđang poticat će i društveni kapital i finansijske institucije da ulože oko 36,749 milijardi eura (290 milijardi juana). Očekuje se da će ukupna investicija za istraživanje i razvoj biti oko 114,050 milijardi eura (900 milijardi juana).  

Kao dio plana, pokrajinske vlasti predstavile su 50 mjera kojima će potaći tehnološki sektor, uključujući povećanje izdvajanja u pokrajinskom bruto domaćem proizvodu za istraživanje i razvoj te stvaranje vodećih inovatora i povećanje broja patenata.

Prema zavničnim podacima, privatne firme u 2017. godini činile su gotovo dvije trećine ekonomije Džeđanga.  

U proteklih 40 godina BDP te pokrajine skočio je sa 1,8 milijardi dolara na 739,5 milijardi, što je na nivou zemalja poput Holandije, a trećina privatnih preduzeća među 500 najvećih u Kini ima sjedište upravo u toj pokrajini, navode ekonomski portali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.