UŽIVO

Teroristu iz Strazbura traži 600 policajaca, sumnjaju da je pobjegao u Njemačku

Napadač je, prema pisanju francuskih medija, bio na popisu terorista koje policija prati

Šerif Čekat: Odranije poznat policiji. Facebook

AFP

12.12.2018

13.00

Terorista iz Strazbura, 29-godišnji Šerif Šekat uzviknuo je "Allahu ekber" (Bog je velik) prilikom napada u utorak navečer na Božićnom sajmu, tvrdi javni tužilac Remi Hajc (Remy Heitz). Kazao je kako je pritvoreno četvero ljudi koje sumnjiče da su povezani s napadačem.

- Ako uzmemo u obzir njegovu metu, način na koji je izveo napad, njegov profil i svjedočanstva ljudi, u istragu se uključila antiteroristička jedinica - kazao je Hajc.

11.08

Prema informacijama koje prenose mediji, velika je vjerovatnoća da je napadač iz Strazbura napustio zemlju. Za njim traga više od šest stotina policajaca. A kako naši izvori saznaju, pobjegao je u Njemačku. 

- Potraga se nastavlja - kaže zamjenik ministra unutrašnjih poslova Loren Nunez (Laurent) i dodaje da se ne može isključiti mogućnost da je napustio Francusku.

9.25

U toku je policijska akcija oko katedrale u Strazburu, prenose agencije. Reporteri su vidjeli više policajaca kako osiguravaju područje nedaleko od Božićnog sajma na kojem se sinoć dogodio napad.

Napadač je od sinoć u bijegu, a za njim traga na stotine policajaca. Vjeruje se da je napadač ranjen, a policija steže obruč oko njega.

6.27

Tri osobe su poginule, a 11 ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se sinoć oko 21 sat dogodio u centru Strazbura, potvrdio je gradonačelnik Roland Rij (Ries). 

Naoružani napadač otvorio je vatru u blizini Božićnog sajma te pobjegao nakon što je ranjen u okršaju s policijom.

AFP javlja kako je napadač identificiran te kako ga je okružila policija i dodaje kako je napadač odranije poznat policiji.  

Protuteroristička jedinica preuzela je istragu ovog napada. Iz ureda tužioca su poručili kako je pokrenuta istraga te da se incident vodi kao teroristički napad, prenose agencije.  

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Šerif Čekat (Cherif Chekkat) te ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i "Le Figaro". Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u februaru 1989. godine u Strazburu. 

Napadač je, prema pisanju francuskih medija, bio na popisu terorista koje policija prati. Policiji je, osim toga, poznat i po pljačkama i razbojništvima.

Policija je jutros u standardnom postupku pretražila njegovu kuću, a on je pobjegao kada je došla policija.

U kući su pronađena eksplozivna sredstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.