REAKCIJE Stejt department formalno obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih letjelica

Ambasada SAD u Hrvatskoj: Posao s avionima upitan

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sistema Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac oabvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Vašingtona prije promjene krajnje upotrebe

Index.hr
12.12.2018 13:44

Prodaja 12 aviona F-16 Barak

Foto: Ilustracija

Američki Stejt department formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, saznaje se iz Američke ambasade u Zagrebu.

Američki portal Axios prošle sedmice objavio je da SAD Izraelu blokira prodaju 12 aviona F-16 BARACK. Riječ je o avionima starima tridesetak godina, proizvedenih u SAD, no koje je Izrael nadogradio. 

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sistema Inozemne prodaje oružja (FMS), u sklopu koje se kupac obavezuje da će tražiti pismeno odobrenje Vašingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sistema Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je Američka ambasada. 

Ambasada je u srijedu saopćila i da, "iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela".

NA VRH