IRAN

Iranski aktivist umro nakon 60 dana štrajka glađu

Dobio je osam godina zatvora

Iran: Uhapšen zbog facebook statusa. Iran HRM Facebook

Index.hr

13.12.2018

Iranski politički aktivist, koji je zatvoren zbog iznošenja svog stava na društvenim mrežama, umro je nakon 60 dana štrajka glađu, javila je njegova porodica, prenose agencije.

Vahid Sajdi Nasiri (Vahid Sayadi Nasiri) bio je optužen da je uvrijedio iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija (Ali Khamenei). Pušten je na slobodu u ožujku ove godine nakon što je proveo više od godine u zatvoru. Međutim, vlasti su ga nakon pet mjeseci opet zatvorile.

Uvrijedio vrhovnog vođu

Uhapšen je 2015. godine i osuđen na 8 godina zatvora jer je “uvrijedio vrhovnog vođu“ i “govorio protiv države“, rekli su iz organizacije za ljudska prava Iran Human Rights Monitor (Iran HRM). Prema optužnici, uvrede je iznio u statusu na svojoj Facebook stranici.

U oktobru ove godine započeo je sa štrajkom glađu zbog uvjeta u zatvoru i zbog toga što mu nije bilo omogućeno pravo na odvjetnika, rekli su iz udruge Iran HRM.  Također, s obzirom na to da su ga drugi zatvorenici zlostavljali, smatrao je da su mu prekršena prava jer ga se nije smjestilo među političke, već kriminalne zatvorenike. 

Štrajk je trajao 60 dana nakon kojih je Vahid Nasiri preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.