BRISEL

Lideri EU pozvali na urgentnu akciju protiv širenja dezinformacija

Podrška nacionalnih vlada

EP: Treba učiniti više da bi se zaštitili evropski izbori u narednoj godini od dezinformiranja. Arhiv

Fena

14.12.2018

Čelnici Evropske unije pozvali su u petak na urgentnu akciju protiv širenja lažnih vijesti na internetu, navodeći kako se treba učiniti više da bi se zaštitili evropski izbori u narednoj godini od dezinformiranja.

Dvadeset osam šefova država bloka podržalo je plan zaustavljanja onoga što SAD, NATO i EU tvrde da su ruski pokušaji podrivanja zapadnih demokratija kampanjom širenja dezinformacija koje siju podjele među saveznicima. Rusija je u više navrata negirala da je poduzimala bilo kakvu akciju te vrste.

Plan poziva na uspostavu sistema ranog uzbunjivanja koji bi alarmirao vlade i tehnološke divove kao što su Facebook i Google da učine više na uklanjanju nelegalnih sadržaja koji navode na pogrešne zaključke.

- Brza i odlučna akcija i na evropskom i na nacionalnom nivou potrebna je da bi se osigurali pošteni izbori za Evropski parlament u 2019. godini - navodi se u zaključcima sa samita EU.

''Širenje namjernih, sistematskih dezinformacija velikog obima, uključujući one u okviru hibridnog ratovanja, predstavlja akutni i strateški izazov našim demokratskim sistemima. Ono zahtijeva hitan odgovor'', navodi se u saopćenju.

Plan izvršnog organa EU, koji su podržale nacionalne vlade, osigurat će više novca i ovlasti regulatorima u Briselu da nadziru i registriraju ruske dezinformacije. Također će osigurati povećanje sredstava za evropsku vanjsku obavještajnu službu EEAS na pet miliona eura u 2019. s 1,9 miliona u 2018. godini, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.