POLJSKA

U konačnom sporazumu izostavljena teška pitanja

Zemlje i industrije koje prekorače dozvoljene vrijednosti plaćaju porez koji se mjeri kroz karbon kredite

Industrije koje prekorače dozvoljene vrijednosti plaćaju porez. Arhiv

Srna

15.12.2018

Učesnici konferencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama danas treba da finaliziraju završni nacrt sporazuma u kojem su izostavljena neka teška pitanja i prenesena u narednu godinu. 

Konačan rezultat neće predstavljati ogroman napredak koji su aktivisti i neke zemlje priželjkivale, ali će održati živom diskusiju o formulaciji ključnih aspekata implementacije propisa iz Pariškog sporazuma iz 2015. godine, piše list "The Guardian". 

Delegati na skupu u poljskom gradu Katovice već dvije sedmice razmatraju složene mehanizme neophodne za primjenu ciljeva iz Pariza i do sada su postigli djelimičan uspjeh.

Naredna konferencija o klimatskim promjenama biće održana u Čileu 2019. godine umjesto u Brazilu, kako je bilo planirano, jer je predsjednik te zemlje Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) povukao ponudu da bude domaćin.  

Među pitanjima koja su blokirala progres u Katovicama je i tehnički problem u vezi sa tržištima takozvanih karbon kredita, koje neke zemlje imaju kao priznanje njihovih napora u smanjenju emisija štetnih gasova.

Uvođenjem sistema karbon kredita zemlje su dobile limite, odnosno ograničenja koliko mogu ispustiti karbondioksida godišnje u atmosferu.

Zemlje i industrije koje prekorače dozvoljene vrijednosti plaćaju porez koji se mjeri kroz karbon kredite. Pošto svake godine UN smanjuje dozvoljene limite ispuštenog karbondioksida, raste potražnja za karbon kreditima, a tako im raste i vrijednost. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.