PETICIJA USPJELA

Makron poručio "žutim prslucima" da su u pravu, želi nastavak dijaloga

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastner izjavio je da se situacija mora smiriti, a pregovori trebaju nastaviti

Makron poručio da želi razgovarati sa građanima. Arhiv

Fena

21.12.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio je pripadnicima protestnog pokreta "žuti prsluci", koji su pokrenuli peticiju koja do sada ima više od milion potpisnika, da su u pravu.

Potpisnici peticije zahtijevaju smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama.

Peticija je objavljena na platformi "Change.org.", na kojoj je Makron također objavio svoj odgovor u kojem im je poručio da je čuo njihovu poruku i da im odgovara da su u pravu.

On je dodao da je francuska vlada zato i povukla odluku o poskupljenju poreza na gorivo. Makron je, također, naveo da je neophodna akcija protiv klimatskih promjena i ekoloških problema.

Makron je, između ostalog, poručio i da želi nastaviti dijalog s građanima.

Vlasti u Francuskoj saopćile su u četvrtak da je deveta osoba poginula u protestima "žutih prsluka", dok sve manji broj demonstranata nastavlja da blokira urede i gradske ulice širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastner (Christophe Castaner) izjavio je u komentarima koje je prenijela francuska televizija da je deveti smrtno stradali demonstrant koji je poginuo u četvrtak u jugozapadnom gradu Agen, među nekoliko hiljada koji još demonstriraju uprkos policijskim naporima da rastjeraju demonstracije.

Pozivajući na mir tokom predstojećih praznika, Kastner je izjavio: "Ovo mora prestati. Devetero mrtvih".

Poslanik Oliver Dameisin (Olivier Damaisin) objavio je u tvitu da je demonstranta udario kamion i da je bio vođa lokalnog pokreta "žutih prsluka".

Osam ostalih poginulo je u incidentima povezanim s protestima, od kojih većina u saobraćajnim nesrećama izazvanim blokadama na cestama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.