INTERPOL

Sjećate li se Sirijca koji je tvrdio da mu je hrvatska policija uzela kćerku?

Pokrenuti svi mehanizmi međunarodne policijske saradnje

Sirijski državljanin. Twitter

Avaz.ba

21.12.2018

Migrant Vadi Gazi Sinejd (Wadie Ghazi Sineid, 43), koji je u septembru iznio priču bosanskohercegovačkim medijima da ga je hrvatska policija radvojila od kćerke, u Evropu je, prema Interpolovim podacima, došao sam.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je novinarima da su tada pokrenuli sve što se radi u slučajevima nestanka, pogotovo djeteta, a potvrdili su da je Gazi u svim zemljama na ruti kojom je došao u Hrvatsku, dakle u Turskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini evidentiran sam bez djeteta.  

Zbog težine same kvalifikacije nisu mogli stati samo na tome pa su pokrenuli mehanizme međunarodne policijske saradnje prema Siriji, zemlji njegova državljanstva, ali i prema Libanonu.

 U Holandiji 

Iz Sirije su dobili informaciju da je Vadi 2011. godine napustio Siriju i da nakon toga o njemu i djevojčici više nemaju podataka, dok su iz Bejruta odgovorili da nemaju nikakav podatak o porodici. Ministar je izjavio da je Vadi evidentiran u oktobru negdje u Holandiji.

- Ovo je jedan primjer koji pokazuje da se Institut međunarodne zaštite često zloupotrebljava - rekao je Božinović, napominjući da više od 80 posto ljudi koji ostvare pravo da podnesu zahtjev za azil ili neki drugi vid međunarodne zaštite u Hrvatskoj nestanu tokom postupka jer imaju slobodu kretanja. 

To, prema ministrovim riječima, potvrđuje da Hrvatska nije njihov cilj, a da koriste te mehanizme da bi napravili korak dalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.