SVIJET

Blokada SAD: Neuspjeli pregovori republikanaca i demokrata

Lideri Kongresa i Bijela kuća obećali su da će nastaviti pregovore i tokom vikenda u potrazi za dogovorom

U SAD je od ponoći došlo do djelimične blokade rada vlade. Društvene mreže

Avaz.ba

22.12.2018

U Sjedinjenim Američkim Državama je od ponoći došlo do djelimične blokade rada vlade nakon neuspjeha pregovora republikanaca i demokrata.

Radi se o sporu oko zahtjeva predsjednika Donalda Trampa (Trump) da Kongres dodijeli pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom. 

Nakon što nije postignut dogovor o budžetu, lideri Kongresa i Bijela kuća su obećali da će nastaviti pregovore i tokom vikenda u potrazi za dogovorom da bi se okončala blokada rada vlade uoči božićnih praznika.

U petak u ponoć isteklo je budžetsko finansiranje niza federalnih agencija. 

Tramp je u četvrtak pritisnuo republikanske poslanike u Predstavničkom domu Kongresa da iskoriste zakonski prijedlog o kratkoročnom finansiranju dijela administracije kao instrument da kroz njega provuku pet milijardi dolara potrebnih za podizanje tog zida na granici, uprkos protivljenju demokrata.

Nakon glasanja u Predstavničkom domu kasno u četvrtak, predsjednik Odbora za budžet Rodni Frelingojsen pozvao je Senat da također usvoji odluku o produženju finansiranja i spriječi blokadu vlade, ali se to nije dogodilo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.