UŽIVANJE

Putovanja za svačiji džep: Destinacije za koje ne trebate izdvojiti mnogo novca

Istražujte vinograde u Africi, probajte lokalnu hranu u Portugalu ili obilazite pubove u Litvi

Mexico. Pixabay

Dž. R.

4.4.2024

Jeste li isplanirali već koju zemlju želite posjetiti? Posjeta ovim destinacijama uštedjet će vam iznose u novčaniku, a pri tome nećete morati žrtvovati visoka očekivanja po pitanju vašeg odmora. Istražujte vinograde u Africi, probajte lokalnu hranu u Portugalu ili obilazite pubove u Litvi, svaka od ovih destinacija ima nešto posebno zbog čega je vrijedna posjete.

Portugal

Na spomen Portugala najčešće nam na pamet padne Lisabon dok je regija Alentejo, južno od portugalske metropole podcijenjena. Obalni gradovi kao što su Vila Nova de Milfontes, Comporta i Porto Covo pružaju nepregledne plaže, rezervate prirode i restorane koji mame najvjernije Lisabonce ovdje na odmor.

Ovdje nema većih hotelskih kompleksa koji uništavaju pogled na prepoznatljive portugalske litice, stolovi su uglavnom popunjeni domaćim stanovništvom, a zna se da za njih vrijede „normalne“ cijene. Lokalni restorani nude obroke u dva dijela s vrhunskom čašom vina za 10-ak eura što se čini prihvatljivim za jedan ugodan odmor.

Također, većina kampova ovdje ima besplatan pristup bazenu kao što je Camping Beirã-Marvão Alentejo. Što se spavanja tiče, privatni smještaj će vam se vjerojatno najviše isplatiti.

Meksiko

S Meksikom nema greške, a u vrijeme najveće pandemije ova je zemlja imala najblaže mjere za ulazak zbog čega je i posljednje dvije godine zadržala visoku stopu turizma. Poluotok Yucatan je najčešći i najsigurniji odabir u Meksiku.

Ono što se preporučuje jest da izbjegnete turistički komercijalne gradove kao što su Tulum, Playa del Carmen i Cancun i uputite se na obalna mjesta te moguće otoke kao što je Holbox. Također, bilo bi dobro izbjeći vrhunac sezone u Meksiku od decembra do marta kada cijene vrtoglavo skaču i mnoga mjesta su rezervirana.

Zato je ostatak godine povoljniji, a za svoj novac dobivate iskustvo koja fantastično spaja lijepe plaže, odličnu lokalnu hranu i najljepše zalaske sunca na plaži. U Meksiku se jede na ulici i tada dobivate tacose za 1-2 eura i najautentičnije iskustvo. Tako vjerojatno nastaju najvrjednija gastro sjećanja iz ove zemlje.

Litva

Za ovu sjevernu evropsku zemlju kažu da vam može ponuditi najbolji gradski odmor. U 2019. glavni grad Litve, Vilnius, proglašen je najjeftinijim gradom u Europi za turistička iskustva. U toj ponudi prednjače lokalni pubovi koji su vrijedni obilaska, a krigla dobrog lokalnog piva koštat će vas približno 4 eura. Uz to se naravno servira i ukusna hrana, a vi imate recept za dobar provod u stranom gradu.

U starom gradu koji je pod UNESCO zaštitom postoji mnogo pansiona s doručkom, a koji se nalaze u blizini prepoznatljive gotičke, renesanse i barokne arhitekture koju ovdje itekako vrijedi istražiti.

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva ljeti su recimo hladnije od mnogo popularnijih destinacija kao što su Španjolska, Italija i Portugal i baš zato mogu biti puno ugodnije iskustvo po najvećim vrućinama u Europi.

Južna Afrika

Iako se na prvu čini prilično daleko, put u Južnu Afriku će vam se višestruko isplatiti. Cape Town je najčešća početna tačka, a turizam u ovom glavnu gradu posljednjih je nekoliko godina procvao pri čemu je omjer cijena i vrijednosti iskustva koja se ovdje nude za prosječnog turista ostao prilično kvalitetan. Ovo je vinska zemlja tako da iznimno povoljne degustacije u obližnjim vinogradima počinju već od 7-8 eura, a to se najčešća pretvara u jako lijepe izlete.

Jedna od najpametnijih gradskih četvrti Sea Point, nedavno se otvorila za putnike s novopridošlim boutique hotelom Pineapple House. Ovdje vas vrhunska usluga, koja uključuje vanjski bazen i sav hotelski komoditet, a nalazi se svega nekoliko metara uz plažu, košta svega približno 100 eura po sobi za dvoje.

Vijetnam

Nije tajna da su putovanja u Aziju uvijek nešto jeftinija nego u druge dijelove svijeta. U ovom slučaju, Vijetnam je u usporedbi s Tajlandom, koji je već dugi niz godina prednjači kao azijski turistički dragulj, osjetno pristupačniji.

Vibranti Hanoi iskoristite za sve one ulične delicije o kojima svijet priča, phở, bún chả, bánh mì, a koje ćete na ulicama Vijetnama probati u njihovom najautentičnijem i najjeftinijem obliku. Osim glavnih gradova, svakako se uputite u sjeverne regije zemlje od kojih Sapa oduševljava raznolikošću folklora. Ovdje također možete spavati u predivnim bungalovima za 20 eura po osobi.

Primjer takvog divnog smještaja je Eco Palm House i samo je jedan u nizu. Pogled na rižina polja s kojim ćete se probati nosite kući kao uspomenu.

Indija

Ovu zemlju vjerojatno ne treba posebno naglašavati kada je riječ o jeftinim putovanjima. Indija će vam pružiti sve, i voljet ćete je i mrziti u isto vrijeme. Jedno je sigurno, poželjet ćete joj se vratiti.

Ovdje ćete uz najmanji budžet živjeti, razgledavati, jesti, piti, spavati itekako dobro. Iznad svakog prosjeka i očekivanja. Indija nije samo za one koji putuju s ruksakom, već i za one koji žele iskusiti toplu, prvoklasnu uslugu po cijenama s jednom zvjezdicom.

Izbjegavajte lance hotela i zvučne turističke brendove, već tražite male prodične smještaje ili butik hotele. Kod njih ćete dobiti najjeftiniji smještaj i najautentičniju uslugu, a često ćete u sklopu smještaja imati i bazen. Goa je za turiste dio Indije koje pruža sve, od spomenutog jeftinog smještaja pa sve do ludih tuluma na plaži i opuštenih druženja.

Gruzija

Glavni grad Tbilisi najbolje je čuvana tajna Kavkaza i naravno, najbolja lokacija da sami otkrijete sve čari tog gorja koje razdvaja Aziju od Evrope. Trgovi u bečkom stilu i bulevari u pariškom stilu odaju njegovu kulturu naklonjenu Europi, uprkos tome što je zemlja na granici Azije i njezine cijene više odgovaraju jeftinom istoku nego kapitalističkom zapadu. Cijene u restoranima su recimo pedeset posto niže nego u restoranima Londona, Pariza i ostalih luksuznih evropskih prijestolnica.

U solidnim hotelima srednje klase, ali s uključenim doručkom spavat ćete za 25 eura po osobi, a Airbnb opcije imate po cijeloj zemlji i najjeftinije su. Za Gruziju kažu da ima najbolju hranu i najbolje vino od kruške, a to se isplati probati u lokalnim tradicionalnim restoranima.

Indonezija

Baš kao i s Vijetnamom i ovdje ćete jeftino putovati. Za Indoneziju kažu kako je zemlja u kojoj ćete najbolje osjetiti vrijednost svog putnog budžeta. Bijele pješčane plaže, surfanje svjetske klase, najbolje ronjenje na svijetu i neki od najslikovitijih krajolika džungle i rižinog polja, baš kao s razglednice. Osim jeftine, a iznimno ukusne bogate sezonske trpeze, u ovoj ćete se zemlji jeftino kretati javnim, ali i privatnim prevozom. Definitivno se isplati iznajmiti motor ili auto te obilaziti otoke, ovisno na kojem se nalazite.

Bali je vjerojatno najpopularniji i svakako ga se isplati obići, pogotovo unutrašnji dio. Ovdje možete dobiti prekrasne sobe za goste, često smještene u vilama s bazenom, za samo 20 eura na noć.

Kolumbija

I Južna Amerika je zaslužila svoje mjesto na ovoj listi, a među povoljnim zemljama za putovanja prednjači Kolumbija. Ne bojte se, sigurna je i već nekoliko godina ima uzlaznu stopu turizma. Prijateljski nastrojeni stanovnici, nevjerojatne netaknute i bujne džungle, zadivljujući španjolski kolonijalni gradovi i plaže koje oduzimaju dah, Kolumbija je san putnika.

Kolumbijski peso je posljednjih godina doživio ogroman pad, što nažalost nije dobro za lokalce i Kolumbijce koji žele putovati, ali daje putnicima dodatni poticaj da posjete ovu nevjerojatnu zemlju.

Ovdje se uživa u ukusnim jelima od morskih plodova na plaži za samo nekoliko eura, a prekrasne kuće za goste u španjolskom stilu koštaju 20 eura po noći. Nakon što obiđete metropole Bogotu i Medellín, istražite farme kafe, zaputite se na obalu.

Turska

Najliberalnija od zemalja u regiji, Turska privlači posjetitelje jednim od najuzbudljivijih i najljepših gradova na svijetu, Istanbulom. Ona ima primamljivo blagu i sunčanu mediteransku obala te magnetski privlačnu islamska kulturu i arhitekturu. Doživljaji i prizori iz Turske se pamte, a prosječnog turista ne koštaju mnogo.

Štaviše, ovdje jedete kao kralj sve te mediteranske divote, a također možete pronaći prihvatljive smještaje na obali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.