SVIJET

Tramp odlučan: Novac za izgradnju zida prema Meksiku čekat ću koliko god bude potrebno

Predsjednik tvrdi da američka javnost traži zid

Tramp: Odlučan u izgradnji zida. Arhiv

Agencije

27.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poručio je da je spreman čekati koliko god treba da od poreznih obveznika dobije pet milijardi dolara za planirani zid na granici između SAD i Meksika, zahtjev koji je doveo do djelimične blokade federalne vlade. 

Tramp je to rekao u srijedu, tokom iznenadne posjete Iraku, a u trenutku kada za blokadu vlade, koja traje već pet dana, nema nagovještaja okončanja.

Upitan koliko dugo je spreman čekati na ono što želi, Tramp je odgovorio da će čekati "koliko god treba", a istovremeno je za blokadu optužio Nensi Pelosi (Nancy) iz Demokratske stranke, za koju se očekuje da će 3. januara postati predsjednica predstavničkog doma Kongresa SAD.

Tramp je rekao da je spreman na dugu blokadu vlade i ocijenio da protivljenje Nensi Pelosi njegovom zahtjevu za finansiranje zida, vjerovatno, ima veze s njenom potrebom da osigura glasove kongresmena da bi stala na čelo predstavničkog doma.

- Američka javnost traži zid - istakao je Tramp, stigavši u zračnu bazu Al Asad u Iraku.

Tokom predizborne kampanje 2016. Tramp je više puta poručio da će Meksiko platiti za predloženi zid, ali je, nakon što je Meksiko u više navrata odbio to učiniti, počeo tražiti od američkih poreznih obveznika da finansiraju izgradnju tog zida, koji smatra ključnim za kontrolu nad ilegalnom imigracijom, navodi britanska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.