SVI NIVOI VLASTI

Ovo je pet izbora koji će oblikovati svjetski poredak u 2024. godini

Iduće godine pola će svijeta izaći na birališta, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika

Deseci miliona Amerikanaca u novembru će birati 60. predsjednika Sjedinjenih Država. Platforma X

H. J. I.

2.12.2023

Vraća li se Donald Tramp (Trump)? Hoće li se neko u Rusiji usuditi izazvati Vladimira Putina?

Iduće godine pola će svijeta izaći na birališta, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika. Ovo je pet izbora na koje treba obratiti pažnju.

Tramp-Bajden repriza

Deseci miliona Amerikanaca u novembru će birati 60. predsjednika Sjedinjenih Država, a po svemu sudeći snage će ponovo odmjeriti sadašnji predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i bivši Donald Tramp (Trump).

Odnese li pobjedu, Bajden će obnašati dužnost predsjednika do 86. godine života. Anketa za anketom pokazuje da većina birača misli da je prestar da bi bio vrhovni zapovjednik, iako je Tramp samo četiri godine mlađi. Čini se da će dezinformacije biti obilježje kampanje i podsjetnik na prošle izbore kada su Trampove pristaše ušle u američki Kapitol pokušavajući zaustaviti potvrdu Bajdenove pobjede.

Prije revanša s Bajdenon, Tramp mora osvojiti nominaciju republikanske stranke i u toj je utrci favorit unatoč višestrukim suđenjima koja mu vise nad glavom.

Još šest Putinovih godina na čelu Rusije?

Vladimir Putin ruski je čelnik posljednje 23 godine, a 2020. je izmijenio ustav tako da može ostati na vlasti do 2036., što bi značilo da bi mogao vladati duže od Staljina.

S obzirom da je rat u Ukrajini iskoristio kako bi pritvorio i ušutkao protivnike, male su šanse da će mu se iko prepriječiti na putu do novog šestogodišnjeg mandata. Iako to još nije objavio, svi očekuju da će se kandidrati.

Njegov bivši protukandidat Aleksej Navalni služi 19-godišnju zatvorsku kaznu, a svoju kandidaturu najavio je ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin, ali je i on zatvoren i to na neodređeno vrijeme.

Evropski ispit za populiste

Više od 400 miliona birača iz 27 zemalja Evropske unije birat će 720 članova Evropskog parlamenta u junu. Desničarski kandidati ohrabreni su pobjedama euroskeptika Gerta Vajldersa (Geert Wilders) na izborima u Nizozemskoj i prošlogodišnjeg trijumfa italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia).

Pozdravljajući Vajdelrsovu pobjedu, francuski krajnje desničarski zastupnik u Evropskom parlamentu Džordan Bordela (Jordan Bardella) napisao je na Facebooku: 

- Dajte nam taj juni 2024.

Izbori u Indiji

Gotovo milijardu Indijaca glasat će u aprilu i maju na izborima gdje premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh temeljili su se na podršci indijskih Hindusa te, kako kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji. Unatoč gušenju građanskih sloboda, Modi ulazi u izbore kao jasan favorit, a njegovi pristaše mu pripisuju zasluge za jačanje položaja Indije na globalnoj sceni.

Indija je u avgustu postala tek četvrta nacija koja je spustila bespilotnu letjelicu na Mjesec nakon Rusije, SAD i Kine, a planira poslati čovjeka na Mjesec do 2040. godine.

Meksiko bi mogao dobiti prvu predsjednicu

Bivša gradonačelnica Meksika Klaudija Šajnbaum (Claudia Sheinbaum) kandidirala se u ime stranke Morena aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora koji nema pravo na novi mandat.

Njena suparnica Ekčitl Galvez (Xochitl) izabrana je da predstavlja opozicionu koaliciju Široki front za Meksiko. Odnese li ijedna od njih pobjedu, postat će prvom predsjednicom te zemlje s tradicijom mačizma.

U utrku se nedavno uključio i mladi guverner države Nuevo Leon, Samuel Garcia. Ankete pokazuju da je Šajnbaum favorit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.