ANALIZA UGLEDNOG MEDIJA

CNN: Zašto bi ruska invazija na Ukrajinu utjecala i na Sjedinjene Američke Države?

Predsjednik Bajden je u nedjelju obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD uvesti mjere koje će "brzo i odlučno" kazniti Rusiju

Rusija rasporedila veliki broj vojnika uz granicu s Ukrajinom. Agencije

E. Ć.

14.2.2022

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) proveo je vikend predvodeći sastanke u pokušaju sprečavanja ruske invazija na Ukrajinu - upad koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po njegov vlastiti politički položaj, navodi se u analizi "CNN-a".

Ako bi predsjednik Rusije Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, pokrenuo bi jednu od najgorih i najopasnijih kriza sigurnosti od Hladnog rata. 

I iako to nije njegova primarna namjera, Putin bi nanio značajnu štetu Bidenovom prestižu i nanio posljedice Amerikancima u ionako napetoj srednjoročnoj izbornoj godini.












Direktan sukob između ruskih i američkih vojnika malo vjerovatan

Bajdenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Džejk Saliven (Jake Sullivan), u nedjelju je opisao vikend u kojem je ton zapadnih vlada koje upozoravaju na moguću invaziju postao alarmantniji, pogoršavajući osjećaj da bi višesedmično rusko nagomilavanje oko Ukrajine moglo ići ka invaziji.

- Način na koji su postavili svoje snage i način na koji su manevrirali stvarima, otvara mogućnost da će vrlo brzo doći do velike vojne akcije - poručio je Saliven.

Zamišljajući zastrašujući scenario masovnog sukoba u Evropi, Saliven je upozorio da će invazija najvjerovatnije početi dugotrajnom baražom raketnih i bombaških napada koji bi mogli uzrokovati značajne civilne žrtve.

- Ako Rusija krene naprijed, branit ćemo teritoriju NATO-a, nametnuti ćemo troškove Rusiji i osiguraćemo da iz ovoga izađemo kao jači, odlučniji, svrsishodniji nego što smo bili u posljednjih 30 godina. Rusija će na kraju trpi značajne posljedice za vojnu akciju - dodao je Saliven.

Portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) dodao je kako bi ovo mogla biti sudbonosna sedmica, istakavši da Sjedinjene Američke Države u nedjelju imaju dobre obavještajne izvore koji ukazuju na vrhunsku priliku za Putina.

Sjedinjene Američke Države neće slati trupe u Ukrajinu da je brane. Bivša sovjetska savezna republika nije članica NATO-a, saveza koji je branio zapadni svijet nakon Drugog svjetskog rata. Tako da je direktan sukob između ruskih i američkih vojnika malo vjerovatan.

Međutim, Bajden je naredio izlazak nekoliko hiljada vojnika na prve linije NATO država, kako bi odvratili svaki dalji ruski avanturizam, uključujući napad na Rumuniju i Poljsku, dvije zemlje koje su nekada bile iza "Željezne zavjese", ali su sada članice alijanse.

I cijena nafte bi mogla jako porasti

U CNN-ovoj analizi se navodi da bi ruska invazija na Ukrajinu slomila demokratske principe i ideju da ljudi mogu sami birati svoje vođe, principe na kojima su SAD decenijama gradile vanjsku politiku. To bi moglo ohrabriti Kinu da preduzme akciju protiv demokratskog ostrva Tajvana, koje smatra kineskom teritorijom, u sukobu koji će mnogo vjerovatnije uvući SAD u veliki rat nego invazija u Ukrajini.

Što je važnije, ruska invazija bi mogla imati značajan udarac unutar SAD-a na način koji bi nametnuo još više ekonomskog pritiska i na kraju naštetio Bajdenu i njegovim demokratima na izborima u novembru. Predsjednik Bajden je u nedjelju obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Zelensky) da će SAD uvesti mjere koje će "brzo i odlučno" kazniti Rusiju. Ovaj odgovor bi transformirao američku vanjsku politiku i dodao još jednu krizu.

Po prvi put u 30 godina, Sjedinjene Američke Države i Rusija, dvije zemlje s najvećim nuklearnim arsenalom bile bi u direktnom sukobu. Tenzije bi mogle dodatno porasti ako se SAD vrate sukob s Rusima. Rusija bi odgovorila na takvu kampanju jer ima kapacitet da poremeti američke ciljeve i diplomatiju širom svijeta, uključujući i o vitalnim pitanjima kao što su nuklearni izazovi koje postavljaju Iran i Sjeverna Koreja, koji oboje imaju potencijal da uskoro izazovu direktnu prijetnju američkim državljanima sigurnost.

Ruska invazija na Ukrajinu također bi mogla uzrokovati skok cijena nafte i što bi značilo porast cijena na za američke vozače. Visoke cijene plina, koje trenutno u prosjeku iznose 3,48 dolara prema Američkom automobilskom savezu, doprinijele su padu Bidenove popularnosti. Bajden ne može sebi priuštiti krizu nakon što su podaci u četvrtak pokazali da je inflacija porasla za 7,5 posto, što predstavlja najgore brojke od 1982. godine.

Ruska invazija bi naštetila i Bajdenu

Ruska invazija bi također mogla uzrokovati pad dionica što bi poljuljalo percepciju birača o ekonomskoj sigurnosti i prosperitetu, produbljujući brige koje bi dodatno ugrozilo demokrate i smanjilo nade da će spriječiti poraz na izborima.

Zatim postoji psihološka i politička reakcija s kojom bi se Bajden mogao suočiti sa već nezadovoljnim biračkim tijelom ako ruska invazija na Ukrajinu doprinese utisku da se svijet utrkuje van kontrole na načine zbog kojih on i SAD izgledaju nadmašeno.

Republikanci su već pokušavali da oslikaju Bajdena slabim i da odaju utisak da su snažni napori SAD-a da ubijede Putina da ne izvrši invaziju, uključujući i pripremanje najbolnijih sankcija koje su SAD i Zapad ikada uveli Moskvi, doživio neuspjeh da utiče na ruskog lidera. 

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) iznosi argument koji će postati poznat ako do invazije ipak dođe. On je u subotu u intervjuu "Foxu" tvrdio da je Putin bio ohrabren da izazove Sjedinjene Države zbog haotične evakuacije Bajdenovog tima iz Afganistana.

- Kada su sve to gledali, mislim da su se ohrabrili - rekao je Tramp. 

Trampovo drugo predsjedništvo bi uništilo NATO

Bivši predsjednik je također tvrdio da bi spriječio Putina da zauzme takav stav, dodajući: "Ja ga dobro poznajem, odlično sam se slagao s njim. Poštivali smo se". Tramp je tvrdio da nijedna administracija nije bila strožija prema Rusiji od one koju je on vodio. 

Dok je njegova administracija imala snažnu politiku prema Moskvi, uključujući slanje oružja Ukrajini, činilo se da Tramp često slijedi svoj lični pristup, koji je uključivao laskanje pred Putinom i usvajanje gledišta ruskog lidera o ključnim pitanjima, uključujući Putinovo poricanje miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Drugo Trampovo predsjedništvo pokrenulo bi stvarna pitanja o budućnosti NATO-a koja bi opet igrala na Putinov cilj da podijeli ili čak uništi alijansu. "New York Times" je, na primjer, 2019. izvijestio da je Tramp privatno govorio o povlačenju iz organizacije koju je često kritizirao, potez koji bi, ako bi se ostvario, predstavljao ogromnu pobjedu za Rusiju.

Bilo koja akcija u Ukrajini koja bi povrijedila Bajdena mogla bi pomoći Trampu i njegovoj kampanji u čekanju, faktor koji bi mogao igrati u kalkulacijama ruskog lidera koji se već miješao u američke izbore s ciljem da pomogne 45. predsjedniku, navodi se u analizi CNN-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.