SVIJET

SAD traži od Rusije da odmah oslobodi američkog marinca optuženog za špijuniranje

Moskva je odobrila konzularni pristup Velanu, no State department to još nije potvrdio

Moskva: Pokrenut krivični postupak. Arhiv

Index.hr

2.1.2019

SAD su zatražile od Rusije da odmah pusti na slobodu uhapšenog američkog marinca optuženog za špijuniranje te objasni zašto je uhapšen, rekao je američki državni sekretar  Majk (Mike) Pompeo.

Pompeo, koji se nalazi u Brasiliji u povodu inauguracije novog brazilskog predsjednika, rekao je da se američka vlada nada da će njihovo konzularno osoblje dobiti pristup  Polu Velanu (Paulu Whelanu) za nekoliko sati. 

- Jasno smo kazali Rusima da očekujemo da ćemo saznati više o optužbama, shvatiti za šta je optužen i ako zatvor nije opravdan, zatražit ćemo da ga odmah vrate - rekao je Pompeo.

Moskva je odobrila konzularni pristup Velanu, no State department to još nije potvrdio. 

Velan je zatvoren u petak. Ruska tajna služba (FSB) otvorila je kaznenu istragu protiv njega. On je boravio u Moskvi u povodu vjenčanja bivšeg marinca i nije kriv za špijuniranje, objavila je njegova porodica. Sa svatovima je bio smješten u moskovskom hotelu Metropol kada je nestao.

Prema ruskom zakonu, za špijuniranje se može dobiti od 10 do 20 godina zatvora. Velanov brat David rekao je da je njegov brat služio u Iraku i da je već više puta posjetio Rusiju poslovno i privatno te da je nekim gostima na vjenčanju bio turistički vodič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.