SVIJET

SAD upozorava građane da mogu biti uhapšeni bez razloga u Kini

Vlasti ove države su prošlog mjeseca uhapsile dvojicu Kanađana, jednog bivšeg diplomatu i jednog poslovnog čovjeka, službeno optuženih za aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost

State department: Građani koji putuju u Kinu izlažu se opasnostima. Arhiv

Index.hr

4.1.2019

SAD su u četvrtak ponovno izdale upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu da budu oprezni zbog "proizvoljne" primjene zakona u toj zemlji, u kontekstu hapšenja dvojice Kanađana.

State department naglašava da se američki građani koji putuju u Kinu izlažu opasnostima "primjene proizvoljnih lokalnih zakona", iznenadnim zabranama izlaska iz zemlje i uznemiravanjima. 

Novo upozorenje uključuje "dodatna pojašnjenja opasnosti proizvoljnih hapšenja i zabrane izlaska iz zemlje", rekla je za AFP portparol State departmenta.

Kina uhapsila dvojicu Kanađana kao odmazdu za hapšenje direktorice Huaweija.

- U većini slučajeva američki državljani otkriju da im je zabranjen izlazak iz zemlje u trenutku kada žele otputovati iz Kine i ne mogu znati koliko će zabrana trajati - piše u upozorenju.

Kineske vlasti su prošlog mjeseca uhapsile dvojicu Kanađana, jednog bivšeg diplomatu i jednog poslovnog čovjeka, službeno optuženih za aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.