POLITIKA

Nakon Facebooka i Twittera, Iran planira blokirati i Instagram

U julu je zamjenik glavnog tužioca upozorio na opasnost od prevare na Instagramu i rekao da se razmatra filtriranje platforme

Pristup Instagramu uskoro bi mogao biti onemogućen. Ilustracija

vijesti.ba

4.1.2019

Visoki iranski zvaničnik izjavio je da je zemlja spremna da blokira Instagram nakon što vlasti to odobre, što je potez koji bi uskratio pristup popularnoj društvenoj mreži za 24 miliona korisnika.

- Čekamo konsenzus u vezi sa filtriranjem Instagrama, ali ako se čekanje pokaže besmislenim, tužilac će donijeti neophodnu odluku - prenijeli su iranski mediji izjavu Džavad Džavidnia (Javad Javidni), sekretara iranskog državnog odbora za online cenzuru i zamjenika državnog tužioca zaduženog za cyber poslove.

Džavidnia je proteklih sedmica govorio o navodnoj opasnosti od Instagrama, rekavši da je postao "klanica" za mlade i da, kako tvrdi, "mnogi naučnici, profesori i studenti" zahtjevaju da bude blokiran.

U julu je zamjenik glavnog tužioca upozorio na opasnost od prevare na Instagramu i rekao da se razmatra filtriranje platforme. 

Iranski mediji su komentare protumačili kao indikaciju da je blokiranje Instagrama - kojeg Iranci ne koriste samo za razmjenu fotografija, vijesti i informacija, nego i za raspravu o politici i drugim pitanjima puka formalnost.

U maju je Iran filtrirao Telegram, tvrdeći da je to sredstvo za komunikaciju ugrozilo nacionalnu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.