PROCES Prijeti mu kazna doživotnog zatvora

Američki specijalac na sudu jer je ubio ranjenog tinejdžera, borca ISIL-a

Počinio nekoliko krivičnih djela u Mosulu

Index.hr
04.01.2019 21:28

Ničim izazvan napao nožem kućne izrade

Foto: Facebook

Veteran američke specijalne trupe "Mornarički tuljani" optužen je da je ubio nekoliko iračkih civila, nasmrt izbo zarobljenog tinejdžera i počinio još desetak krivičnih djela, piše u petak "BBC".

Zapovjednik u elitnoj trupi Edvard Galager (Edward Gallagher) izjasnit će se da nije kriv na saslušanju u vojnoj bazi u San Dijegu, rekao je njegov odvjetnik. 

Tužitelji kažu da je taj visoko odlikovani snajperist i bolničar ubio nevine ljude u Iraku gdje je raspoređivan osam puta.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna doživotnog zatvora. 

Vojni istražitelji tvrde da je Galager počinio nekoliko krivičnih djela u Mosulu od februara do septembra 2017., uključujući i namjerno ubistvo ranjenog borca Islamske države u dobi od samo 15 godina.

Ubio 15-godišnjeg terorista nožem dok su ga bolničari liječili

Prema optužnici, Galager je improviziranim nožem izbo tinejdžera ranjenog u vazdušnom napadu u maju 2017. 

Tužitelji kažu da su zarobljenika liječili bolničari kojima je zapovijedao Galager koji ga je ničim izazvan napao nožem kućne izrade.

Pripadnici trupe su ga potom, na njegov zahtjev, fotografisali uz tijelo kako recitira zakletvu "Mornaričkih tuljana". 

Galagerov odvjetnik tvrdi da je pripadnik IS-a umro od povreda zadobivenih u vazdušnom napadu i da su njegova klijenta lažno optužili drugi pripadnici trupe želeći se tako riješiti zahtjevnog zapovjednika. 

NA VRH