SVIJET Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost

Bolton upozorio sirijsku vladu: Vojno povlačenje nije dozvola za korištenje hemijskog oružja

Predsjednik SAD Donald Tramp saopćio je u decembru da su američki vojnici ostvarili svoj zadatak poražavanja militanata Islamske države

Fena
05.01.2019 17:15

Džon Bolton

Foto: Fena

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) upozorio je sirijsku vladu da ne bi trebala smatrati američko vojno povlačenje iz te zemlje kao pozivnicu za korištenje hemijskog oružja. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) saopćio je u decembru da su američki vojnici ostvarili svoj zadatak poražavanja militanata "Islamske države" i da više nisu potrebni u Siriji.

Objava, koja je iznenadila zvaničnike u Vašingtonu i američke saveznike, doprinijela je odluci Džima Matisa (Jim Mattis) da podnese ostavku s pozicije ministra odbrane i izazvala je brige da bi "Islamska država" to mogla iskoristiti za svoj povratak.

- Apsolutno nema nikakve promjene u poziciji američke vlade protiv korištenja hemijskog oružja od sirijskog režima i apsolutno nema promjene u našoj poziciji da će svako korištenje hemijskog oružja izazvati veoma snažan odgovor, kao što smo učinili i dva puta ranije - izjavio je Bolton novinarima u svom avionu neposredno prije nego što je sletio u izraelsku prijestonicu Tel Aviv.

- Tako da režim, Asadov (Assad) režim, ne bi trebao gajiti nikakve iluzije po tom pitanju - izjavio je Bolton, koji je u četverodnevnoj turneji po Izraelu i Turskoj.

Tramp je dva puta bombardirao Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja od vladinih snaga, u aprilu 2017. i u aprilu 2018. U septembru je visoki američki zvaničnik izjavio kako postoje dokazi koji pokazuju da su snage sirijske vlade pripremile hemijsko oružje za korištenje u Idlibu, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu u zemlji.

Više od pola miliona ljudi poginulo je u sirijskom ratu a 11 miliona je bilo prisiljeno napustiti domove.

Tokom turneje Bolton bi se trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom (Tayyip). Kazao je kako on nije sugerirao da sirijska vlada izgleda spremna da koristi hemijsko oružje.

- Dok pojašnjavamo kako će se povlačenje (američkih snaga) desiti i pod kojim okolnostima, ne želimo da Asadov režim protumači da to što radimo predstavlja umanjenje našeg protivljenja korištenju oružja za masovno uništenje - kazao je.

Ukoliko se izvede napad hemijskim oružjem, sve opcije će biti za stolom, i ukoliko oni nisu naučili lekcije iz prethodna dva udara, naredni će im reći više - izjavio je Bolton, prenose agencije.

NA VRH