ZANIMLJIVOSTI Zbog problema koje su im pravili posjetioci

Mala država Palau: Turisti koji dođu moraju položiti zakletvu

Vlasti su zabranile bušenje morskog dna zbog nafte, kao i komercijalni ribolov

B92
05.01.2019 17:39

Palau: Državu čini arhipelag s više od 200 otoka

Foto: Agencije

Povećanje turizma donosi profit, ali ne donosi ništa dobro životnoj sredini. Jedna mala država, tačnije 13. najmanja država na svijetu Palau odlučila je da stane na kraj ovom problemu. 

Budući da imaju tek 20 hiljada stanovnika, a godišnje ih posjeti više od 160 hiljada turista, ta brojka je već počela utjecati na okolinu, pa je lokalna vlast odlučila da uvede u svoju zakonsku regulativu zakletvu!

Naime, svaki putnik koji dođe u Palau na svom pasošu dobit će zakletvu koju će morati potpisati prije nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

- Djeco Palaua, obećavam da ću poštovati ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš predivni i jedinstveni otočki dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati nježno i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što nije moje. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati - navodi se u zakletvi.

Palau je tako postala prva zemlja u svijetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi pretjerano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa.

Također, djeca u školama će početi da uče o ekologiji i očuvanju okoline, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja.

A da se vlasti nimalo ne šale sa ovom zakletvom dokazuje i kazna koju će turisti platiti ukoliko je prekrše – milion dolara!

Palau je arhipelag od oko dvije stotine prirodnih vulkanskih ostrva smještenih u Tihom Okeanu između Japana i Australije. Ostrva su bogata čistim plažama i šumama, a imaju utočište za morske pse veličine Kalifornije. Također, vlasti su zabranile bušenje morskog dna zbog nafte, kao i komercijalni ribolov.

Tagovi

Palau Zakletva
NA VRH