SVIJET

SAD ponovno odgodile objavu mirovnog plana za Bliski istok

Do otkazivanja došlo zbog izraelskih izbora, ali to nije jedini faktor

SAD: Odgođena objava mirovnog plana za Bliski istok. AFP

Index.hr

6.1.2019

Američki veleposlanik u Izraelu Dejvid Fridman (David Friedman) najavio je da će Trampov (Donald Trump) plan izraelsko-palestinskog mira biti predstavljen sljedećih mjeseci, što je još jedna odgoda objave tog plana.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u septembru da će njegov plan biti objavljen za dva do četiri mjeseca, dok je izraelski veleposlanik u UN-u Deni Denon (Danny Danon) kasnije rekao da će taj plan biti predstavljen početkom 2019.

U međuvremenu su u Izraelu najavljeni prijevremeni izbori predviđeni za 9. aprila i brojni analitičari drže da bi plan mogao izazvati puno kontroverzi kad bi ga predstavili prije izbora.

- Rekao bih da će taj plan biti otkriven sljedećih mjeseci - izjavio je američki veleposlanik u Izraelu Dejvid Fridman.

U objašnjenju odgode je rekao da je do toga došlo i zbog izraelskih izbora, ali da to nije jedini faktor. Dodao je da je plan praktično gotov, ali treba biti dorađen.

- Kad ga objavimo, želimo da ima najbolje izglede da bude prihvaćen - dodao je Fridman. Izazov za mirovni plan je da postigne što točniju procjenu stvarnosti u regiji, precizirao je Fridman.

Ta nova odgoda je spomenuta dok se savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Bolton (John) od subote nalazi u Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.