NAPETOSTI

U Jemenu dronovima napadnuta vladina vojna parada, ubijeno nekoliko ljudi

Visokorangirani zvaničnici, uključujući jemenskog zamjenika načelnika štaba, ranjeni u napadu

Napad bio usmjeren na "vodstvo okupatora". Twitter

Index.hr

10.1.2019

U napadima dronovima koje su izvršili Hutiji na jemensku vladinu vojnu paradu u provinciji Lahaj ubijeno je nekoliko ljudi, prenose saudijski i hutijski mediji.

Dok se parada održavala u vojnoj bazi u okrugu El-Anad, odjeknula je glasna eksplozija, rekli su svjedoci, dodajući da su visokorangirani zvaničnici, uključujući jemenskog zamjenika načelnika štaba, ranjeni u napadu. 

Saudijska televizija Al Arabiya prenijela je da je šestero ljudi poginulo, a nekoliko njih je ranjeno. Hutijska televizija Al Masirah je rekla kako je napad bio usmjeren na "vodstvo okupatora".

Vojni izvor je rekao da je napad ciljao pozornicu gdje su sjedili visoki zvaničnici. 

Hutiji tvrde da su prestali s napadima

Nije poznato jesu li bili prisutni vojni službenici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dviju zaljevskih zemalja predvodnika koalicije koja je intervenirala u Jemenu 2015. kako bi vratila na vlast predsjednika Abd-Raboa Mansura Hadija (Abd- Rabb Mansour Hadi).

Iako su Hutiji rekli u novembru da su prestali s napadima dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i njihove jemenske saveznike, napetosti su nedavno ponovo narasle oko primjene UN-ovog mirovnog sporazuma. 

Iranski saveznici Hutiji i vlada koju podupiru Saudijci sklopili su na mirovnim pregovorima u Švedskoj u decembru primirje oko strateški važnog grada Hodeidaha, dogovorivši povlačenje snaga kako bi se okončao skoro četverogodišnji rat koji je odnio desetke hiljada života.

Sporazum još nije usvojen jer se u njemu ne navodi ko će kontrolirati grad Hodeidah nakon što se vojne snage iz njega povuku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.