TVRDNJE Jasna poruka portparola ministarstva vanjskih poslova Rusije

Zaharova: Jugoslavija je bila žrtva miješanja SAD u unutrašnja pitanja

Ona je dodala da u historiji postoji i mnoštvo drugih primjera koji to i dokazuju

Srna
11.01.2019 16:00

Zaharova: Žrtve miješanja bili su i Irak i Sirija

Foto: Agencije

Miješanje SAD u unutrašnja pitanja suverenih država dostiglo je vrhunac, izjavila je Marije Zaharova, portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije, navodeći da su žrtve tog miješanja bile Jugoslavija, Irak i Sirija. 

- Amerika je svoje miješanje u unutrašnja pitanja Jugoslavije obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje" - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da u historiji postoji i mnoštvo drugih primjera, počevši od izjave nekadašnjeg predsjednika SAD Vudroa Vilsona (Woodrow Wilson), koji je još u martu 1913. godine rekao da namjerava "naučiti" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Prema njenim riječima, potom je "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsjednik SAD Hari Truman (Harry S. Truman) opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

- Mnogobrojne izjave sličnog konteksta stizale su za vrijeme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja. Tako je i nekadašnji predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer (Dwight D. Eisenhower) u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam" - ukazala je Zaharova.

NA VRH