SVIJET

Stranka Marine Le Pen počela s kampanjom za evropske izbore

Kandidatkinja krajnje desnice koju je pobijedio Emanuel Makron na francuskim predsjedničkim izborima 2017., u nedjelju poslije podne predstavila je dio svoje liste

Le Pen: Kandidatkinja krajnje desnice. Arhiv

Index.hr

14.1.2019

Stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen počela je kampanju za evropske izbore ojačana protestima žutih prsluka protiv predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i procvatom populizma u Evropi i nada se ponoviti izbornu pobjedu iz 2014. godine.

Kandidatkinja krajnje desnice koju je pobijedio Emanuel Makron na francuskim predsjedničkim izborima 2017., u nedjelju poslije podne predstavila je dio svoje liste koju će voditi 23-godišnji Jordan Bardela (Bardella).

Analitičari ocjenjuju kako bi ova stranka mogla bi najviše profitirati iz pobune žutih prsluka

Za stranku Nacionalno okupljanje (RN), namjerava glasati 24 posto ispitanika i ona je sada ispred Makronove Republike u pokretu (LREM), rekao je sociolog Silvan Krepon (Sylvain Crepon).

Posvuda u Evropi birači su sve nepovjerljiviji prema tradicionalnim strankama, a Brexit zabrinjava cijelu Evropu izmučenu migracijskim pritiskom.

- U kontekstu zdrave pobune žutih prsluka, evropski izbori bit će prilika za rješenje političke krize nastale iz zaslijepljenosti, tvrdokornosti, nepoštivanja klasa i fiskalne pljačke - rekla je Marine Le Pen pred oko 2000 okupljenih pristaša.

Stranka krajnje desnice mogla bi najviše profitirati iz pobune žutih prsluka, ocjenjuju analitičari, iako ti demostranti odbacuju općenito političare i strukture vlasti.

- Ima,o četiri mjeseca za kampanju kako bismo popularnu pobunu preobrazili u dobru revoluciju - rekao je Bardela u govoru u kojem se obrušio na imigraciju, jednu od "udarnih" tema svoje stranke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron često je predstavljan kao prvak političkog liberalizma u Evropi nasuprot populističkih vođa kakvi su mađarski premijer Viktor Orban ili vođe talijanske vladajuće koalicije Luigi Di Maio (Pokret 5 zvijezda) i Mateo Salvini (Matteo). 

- Dolazak na vlast naših saveznika u Evropi, suverenista, pokrenuo je stvari. Idemo naprijed kako bismo od (Evropske) Komisije vratili u naše ruke četiri temeljne poluge suvereniteta: ovladati našim granicama, našim budžetom, našom ekonomijom i suverenitet nad našim zakonodavstvom - rekao je Bardela.

Početnih 24 zastupnika RN-a u Evropskom parlamentu nakon izbora 2014., istopio se na 15 jer se nekoliko zastupnika povuklo nakon neuspjeha Marine Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.