LIČNOST DANA

Emanuel Makron: Pobjeda Evrope

Većinska Francuska je shvatila kakve bi opasnosti izazvala vlast u rukama desničara

Piše: A. Bajramović

26.4.2022

Makron: Prvi predsjednik koji je osvojio dva mandata. Agencije

Prema objavi prvih rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj, nakon što je postalo jasno da Evropa neće dobiti još jednog Putina u liku Marin le Pen, odahnuo je cijeli svijet.

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pobijedio je u drugom krugu utrke koja se u jednom trenutku činila tijesnom i neizvjesnom i postao prvi predsjednik Francuske u posljednjih 20 godina koji je osvojio drugi predsjednički mandat zaredom.

Većinska Francuska je shvatila kakve bi opasnosti izazvala vlast u rukama desničara i političarke koja je najavljivala istupanje ove zemlje iz EU i NATO-a, a brojne čestitke s najvažnijih adresa u svijetu koje su uslijedile u noći prebrojavanja glasova pokazale su s koliko pažnje su se pratili i koliko su važni bili izbori u Francuskoj.

U prvom obraćanju ispred Ajfelovog tornja u Parizu Makron je kazao da je svjestan da su mnogi glasali za njega kako bi spriječili da desnica dođe na vlast i ova činjenica, uz ranije poruke kako želi ujediniti “sve dijelove političkog spektra” i da vjeruje “u sve Francuze, bez obzira na porijeklo, mišljenja i uvjerenja”, trebala bi stabilizirati i unutrašnje prilike u Francuskoj.

Posebno u vrijeme kada Francuska, uz SAD, Veliku Britaniju i Njemačku, predstavlja jednu od najvažnijih zemalja na globalnoj sceni u otporu ruskoj agresiji na Ukrajinu, procesima stabilizacije rizičnih regiona i odbrani demokratskih vrijednosti Zapada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.