SVIJET Prenosi list "Sunday Times"

Mej želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem

Ona je u utorak pretrpjela težak poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njene stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Briselom

Avaz.ba
20.01.2019 08:37

Foto: Arhiv

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je prepreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Britanije i Evropske unije u britanskom parlamentu, prenosi list "Sunday Times".

Saradnici Tereze Mej smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njenom planu o Brexitu.

U irskom izdanju "Sunday Timesa" prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojem prijedlog o bilateralnom sporazumu "nije nešto što bismo razmatrali" a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Evropskoj komisiji. 

Podsjetimo, Mej je u utorak pretrpjela težak poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njene stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Briselom.

To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Evropske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakvog dogovora.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojem EU ustrajava kao garanciji da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske. 

NA VRH