ANALIZA

Donald Tramp najveća zvijezda u Davosu iako nije prisutan

U 2019. godini jedino što je sigurno jeste da ništa nije sigurno

Donald Tramp. AFP

J. BAJRAMI

21.1.2019

Predsjednik Donald Tramp (Trump) ove godine neće prisustvovati Ekonomskom forumu u Davosu, no ipak će biti glavna tema među najmoćnijim ljudima svijeta.

Bilo da je riječ o trgovinskom sporu između SAD i Kine, Trampovoj želji da se povuče iz NATO saveza ili blokade vlade najmoćnije ekonomije svijeta, u Švicarskoj će biti izrazito teško izbjeći razgovor o Trampu.

Najveća briga trgovinski spor Kine i SAD

- Donald Tramp bit će vodeća tema u Davosu, bez obzira prisustvovao on forumu ili ne - kazao je Tom Najds (Nides), potpredsjednik banke "Morgan Stanley" i bivši zamjenik državnog sekretara, u jednom intervjuu.

Najds, također, dodaje da je najveća briga trgovinski spor Kine i SAD i stanje globalne ekonomije.

- SAD su veliki igrač u svim razgovorima u Davosu, a s obzirom na to da je Tramp relativno kontroverzan, to povećava vjerovatnoću da će on biti glavna tema razgovora - ističe Najds za CNBC.

U 2019. godini jedino što je sigurno jeste da ništa nije sigurno. Pola Trampovog mandata je prošlo, a lider se suočava sa velikim problemima, čije se posljedice osjećaju diljem svijeta. Stanje u Americi, zajedno sa Brexitom, mogli bi uveliko usporiti ekonomski rast svijeta.

Strah od kraja svjetskog poretka kakvog ga znamo ne mori samo svjetske lidere nego i druge zvanice na forumu kao što su Bil Gejts (Bill Gates), Rej Dalio (Ray) i Džordž Soroš (George Soros), grupa ljudi koji su se okoristili o stabilnost prijašnje ere.

- Američki poredak je gotov, ali ne znamo kako će izgledati novi poredak. Ulazimo u mnogo haotičniji period - kazao je Ijan Bramer (Ian Brammer), osnivač "Eurasia Group".

Osigurati brz oporavak nakon problema

Bramer, također, ističe da svi prisutni na forumu moraju dobro razmisliti kako da osiguraju oporavak nakon niza šokova.

Kada je Tramp prisustvovao forumu prošle godine i kada je širio ideju "Amerika na prvom mjestu", mogao se pohvaliti dobrom ekonomijom, tržištem dionica koje cvjeta i smanjenjem poreza.

- Amerika je spremna za biznis, ponovo smo konkurentni - tada je rekao Tramp.

Međutim, danas kada više od 800.000 državnih radnika nije dobilo plaće i kada traje najduža blokada vlade u historiji SAD, ekonomisti su zabrinuti, kazavši da, ukoliko se nastavi, mogla bi poništiti sav ekonomski napredak.

Milijarderi milionerima objašnjavaju kako živi srednja klasa

Bez obzira na to pričali o Trampu ili ne, svijet će i ove godine pažljivo pratiti šta će biti rečeno u Davosu, kada se sastanu bogati biznismeni poput predsjedsnika "Goldman Sachs" Dejvida Solomona (Davis) i predsjednice "Ubera" Dare Kosrovšahi (Khosrowshahi) i moćni lideri kao što su njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Japana Šinzo Abe. S velikom pozornošću pratit ćemo svaku odluku i njihova predviđanja i ideje za ekonomski napredak svijeta.

Ipak, više od 3.000 zvanica na forumu, gdje bi se trebala iscrtati budućnost ekonomije, često pogriješe u svojim predviđanjima. Odbacili su ideju da bi Tramp mogao postati predsjednik i postati najmoćniji čovjek svijeta, a nisu mogli predvidjeti ni ekonomsku krizu 2008. godine.

Možda bi najbolja rečenica koja opisuje ovaj forum bila ona koju je izgovorio predsjednik kompanije "J.P. Morgan" Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) kada je rekao da je "Davos mjesto gdje milijarderi milionerima objašnjavaju kako živi srednja klasa."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.