POLITIKA

Saudijska Arabija glavna na ekonomskom forumu u Davosu

Švicarski predsjednik,izjavio je kako želi da izgradi snažne odnose s Rijadom

Muhamed bin Salman. Arhiv

Avaz.ba

24.1.2019

Ako ste nekako propustili vijest o ubistvu novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), možete pomisliti da je Saudijska Arabija glavna na ekonomskom forumu u Davosu, prenosi b92.net.

Kraljevina Saudijska Arabija je poslala jednu od svojih najjačih delegacija ikada u švicarski planinski centar i uzrupirala sale za sastanke svojim vrhunskim rukovodiocima.

Ona je uspjela uvjeriti vodeće zapadne biznismene za panel-diskusiju na temu "Sljedeći koraci za Saudijsku Arabiju", gdje su glavni izvršni šef francuske kompanije "Total" razgovarali zajedno sa ministrima finansija i ekonomije Arabije.  

Ovo okupljanje ujedno je šansa za Saudijce da pokušaju da ostave iza sebe mjesece intenzivnih kritika zbog ubistva Kašogija, ali i kritika na račun prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana (Mohamed).

Princu su se ranije na Zapadu divili zbog dubokih promjena, uključujući poreznu reformu, infrastrukturne projekte i omogućavanje ženama da voze.  

U Davosu na sve se izgleda gleda drugačije.

Švicarski predsjednik izjavio je da je njegova zemlja krenula dalje i da želi izgraditi snažne odnose s Rijadom, bogatom kraljevinom za proizvodnju nafte koja je i sama glavni svjetski investitor.

Svakako, postojale su sumnje oko statusa Saudijske Arabije u Davosu. Na kraju krajeva, veliki broj svjetskih investitora odustao je od velike konfrenecije koja se održavala u oktobru, o budućim projektima u Saudijskoj Arabiji, upravo zbog tih tenzija.  

Zatim, na samitu G20 u Buenos Ajresu, lideri su, izgleda, ignorirali princa Muhameda na pozornici tokom fotografiranja, čak i ako su mnogi nakon toga imali bilateralne sastanke iza zatvorenih vrata.  

Međutim, u Davosu, saudijska delegacija već je održala desetine sastanaka i nijedan zapadni investitor se nije povukao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.